Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Липсата на ушна кал е първи симптом на следния проблем

14 октомври 2023, 18:47 часа

Образуването на ушна кал е физиологичен процес на защитната функция на външния слухов канал, ушната кал е необходима за нормалното функциониране на човешкото ухо.

Основният компонент на ушната кал е секрет, произвеждан от церуминозните жлези, които са тубуларни екзокринни жлези, които се намират при хората в дълбоките слоеве на кожата на външния слухов канал, в неговата хрущялна част и се отварят в горната трета на космените фоликули или свободно в кожата. По произход това са специализирани потни жлези, според приетата класификация на жлезите те са микроапокрини.

В допълнение към секрета на церуминозните жлези, ушната кал се образува от себум - секретът на мастните (холокринни) жлези, които също се отварят в космените фоликули, десквамиран епидермис, мастни киселини, мастноподобни вещества (ланостерол, сквален, холестерол). ), минерални соли.

Защо имаме ушна кал?

Ушната кал се характеризира със значителна вариабилност на органолептичните свойства: има различна миризма, различна консистенция и плътност - от мека, восъчна до суха, камениста, различни нюанси на жълто-кафяв цвят, от светло жълто-кафяв до тъмнокафяв, почти черен.

Физиологично значение на ушната кал

Ушната кал изпълнява редица много важни функции за тялото:

·         служи като бариера за прах и други малки частици, заедно с къси косми, разположени във външния слухов канал;

·         участва в поддържането на оптимална влажност и температура във външния слухов канал при различни климатични условия, с колебания в температурата и влажността на околната среда и по този начин осигурява комфортни условия за осъществяване на механизма за звукопроводимост;

·         има бактерицидно, фунгицидно и някои антивирусни ефекти;

·         насърчава почистването на външния слухов канал чрез евакуация на натрупаните малки чужди компоненти;

·         поради високото съдържание на липиди, придобива хидрофобни свойства, предотвратява проникването на вода в кожата на ушния канал и мацерация на кожата, когато водата навлезе във външния слухов канал.

Поддържането на кисела среда във външния слухов канал и защитните антимикробни свойства се осигуряват от киселинната реакция на околната среда, pH 4,5–5,0, присъща на ушната кал, а реакцията на околната среда при жените е по-кисела, отколкото при мъжете. Възможна е промяна на pH към алкална страна при честа употреба на хигиенни и почистващи препарати, съдържащи алкали, което допринася за инфекция на външното ухо.

Почистване на ушна кал е лесно с този трик

От практически интерес е методът за определяне на съдържанието на глюкоза в ушната кал, което със сигурност разширява възможностите за неинвазивна диагностика на ранните стадии и латентните форми на захарен диабет. Ранното откриване на захарен диабет е особено важно при провеждането на профилактични медицински прегледи и медицински прегледи на населението. Авторите на метода се основават на факта, че глюкозата се определя в ушна кал само в случаи на нарушен глюкозен толеранс или диабет.

Липсата на ушна кал е първи симптом на следния проблем:

Липсата на ушна кал може да предизвика развитие на външен отит, който представлява до 30% от всички инфекциозни и възпалителни отиатрични заболявания. Един от провокиращите фактори, допринасящи за развитието на външен отит, е травмата на епидермиса на външния слухов канал, включително поради неправилна хигиена на ухото или в резултат на мацерация, когато вода попадне в ухото. В по-голямата част от случаите (75-90%) острият външен отит е от бактериална природа.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес