Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лесен начин да върнете предишния блясък на лъжиците си

12 февруари 2022, 12:50 часа

Популярните материали за лъжици най-често включват неръждаема стомана и сребро. Тези прибори за хранене са издръжливи. Но те имат сериозен недостатък: потъмняват бързо и се оцветяват.

За да се предотврати подобно развитие на събитията, сребърните лъжици и приборите от неръждаема стомана трябва да се третират внимателно.

Но какво ще стане, ако материалът вече е потъмнял и се е оцветил?

За много домакини ще бъде истинско откритие, че могат да върнат оригиналния вид на приборите за хранене само за половин час.

Методът, който е описан по-долу, е бърз, лесен и невероятно ефективен.

Как да приготвим смес за почистване на лъжици?

Трябва да се приготви доста голяма тенджера (за предпочитане такава, която никога не се използва за готвене). Налейте в нея два литра чиста вода.

Тенджерата се слага на котлона. Веднага след началото на кипенето в течността се изсипват две супени лъжици сода и готварска сол.

Сместа е готова. Какво следва?

Все още не е нужно да сваляте тенджерата от котлона. Освен това, не трябва да изключвате печката (въпреки че е препоръчително да намалите огъня до минимум).

Факт е, че лъжиците трябва да „врат“, а не просто да лежат в горещата вода.

Продължителността на "готвенето" трябва да бъде около 20 минути. След този период лъжиците трябва да се изплакнат с хладка вода, да се почистят с гъба и да се избършат с мека кърпа без власинки.

В резултат на това приборите за хранене отново ще започнат да блестят, както преди.

Много домакини не са запознати с този лесен метод и често предпочитат да купят нови. Същевременно старите захабени прибори, дори  и здрави, се озовават на боклука, а кухнята получава чисто нови прибори, които след няколко месеца изглеждат по същия трагичен начин.

Правилната грижа за металните прибори ще удължи многократно живота им и няма да вкарва домакинството в преразход.  На всички е известно, че цената на приборите, изработени от качествен материал е доста висока. Не си заслужава да проявявате небрежност по отношение на грижата за тях.

За да не е трудно почистването, добре е да отделяте време поне веднъж в седмицата, за да полагате по-сериозна грижа за приборите за хранене в дома. Така няма да налага да прилагате по-крути мерки.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес