Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекувайте зъбите си навреме, защото ви грозят 6 опасни последствия

28 август 2021, 09:32 часа

Зъбите са една от най-важните части в тялото ни и грижата за тях трябва да е на ниво. Проблемите със зъбите и венците могат да доведат до много по-сериозни инфекции и последици. Те могат да бъдат причинители дори на инфаркт. Съветваме ви дори при най-малкото неразположение в устната кухина, да се обърнете към специалист, тъй като може да стопирате и предотвратите сериозни инфекции.

Трудно е за вярване, но развалените зъби оказват пряко влияние на сърцето

Нека да видим част от тях и в какви ситуации трябва да сме притеснени:

Риск от инсулт

Хроничните заболявания на зъбите и венците, причиняващи неврологични проблеми, определено увеличават риска от инсулт. Това е в резултат на инфекцията, която намалява лумена на кръвоносните съдове – предпоставка за атеросклероза, водеща до инсулт и съсиреци в кръвоносните съдове.

Риск от сърдечносъдови заболявания

Освен инсулт, зъбните бактериални инфекции като нелекуван кариес и персистиращо възпаление могат да доведат и проблеми със сърцето. Питате се защо? Тъй като при появата на възпаление бактериите попадат в кръвта, те достигат и до кръвоносните съдове и сърцето, което е предпоставка за развитие на инфекции там.

Стомашни инфекции

Развалените зъби или липсващи такива могат да доведат до панкреатит, хроничен гастрит и в редки случаи – дори стомашна язва. Това е така, защото нелекуваните зъби развалят зъбната редица и пречат на нормалното смилане на храната, а това от своя страна влияе на стомашно-чревния такт.

Повишават ли се нивата на кръвната захар в следствие на пародонтит?

Хроничните възпаления на пародонта не са предпоставка за повишаването на кръвната захар. По-скоро, ако страдате от диабет, нивата на кръвната захар в слюнката се повишават и създават благоприятна среда за развитието на бактерии, водещи до появата на заболявания на венците. Диабетът сам по себе си прави организма по-податлив на пародонтални заболявания, а справянето с тях една идея по-трудно.

Хронична мигрена

Хроничната мигрена се получава предимно от неправилна захапка, а не възпаление на зъбите. Засегнати са темпоралните мускули, тъй като постоянно трябва да нагаждат челюстта, за да могат зъбите да се наместят и затворят. Защо свръзваме мигрената с това? Ами защото при нея болката е съсредоточна именно в темпоралната област и в голяма част от случаите причинител е неправилната захапка.

7 здравословни храни, които развалят зъбите ни

УНГ болести

Нелекуваният кариес и честото възпаление в организма понижават имунитета ни. Това е предпоставка за появата на редица болести, някои от които възпаление на гърлото, ангина, синузит, конюнктивит и инфекции в ухото. Грижете се добре за зъбите и венците си, за да избегнете тези проблеми и инфекции. Не винаги зависи от вас, но превенцията има голямо влияние.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес