Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекари коментират: Радикалното пречистване на организма и отслабване

27 септември 2024, 16:25 часа

Една от тенденциите, които циркулират от години, е тази за цялостно пречистване на дебелото черво и тялото като цяло.

Практиката се нарича Cleanse и е подход за премахване на токсините от тялото, отслабване и подобряване на здравето. Това пречистване се постига по няколко начина:

Още: Природни средства: Мед и канела за понижаване на холестерола

  • липса на хранене за определен период от време
  • пиене на плодови и зеленчукови сокове през целия ден
  • използване на различни лаксативи за прочистване на дебелото черво и др.

Има много различни програми за пречистване, като първата стъпка е силно ограничаване на калориите, което означава, че загубата на тегло е възможна, но само за краткосрочен период. Според специалистите, ако искате да живеете здравословно и да отслабвате, погрижете се за черния си дроб.

Програми за пречистване и отслабване

Както казахме по-рано, типичната прочистваща програма е обещаваща за загуба на тегло, но не е здравословна.

Първо, загубата на тегло е бърза, но отнема известно време. Причината е много проста, такива програми почистват тялото, но изчерпват енергията и човекът попада в капана на бързото отслабване само за да го получи след няколко дни.

Категории пречистващи програми

Програмите за драстично пречистване са разделени на три категории:

  • Пречистване чрез течности
  • Пречистване на дебелото черво
  • Пречистване чрез премахване на определени храни

Първата програма се осъществява чрез плодови и зеленчукови сокове. Може да се проведе за един, два, няколко дни или седмици. В тази програма се пият само течности и нищо друго.

Втората програма може също да изисква добавки или лаксативи за цялостно прочистване на дебелото черво. Методите за прочистването му са много, но най-екстремният е този, който изисква големи количества вода, билки и кафе, които или се използват за изплакване на дебелото черво, или се оставят да останат там за определено време. Този метод обаче е много краен и не е научно подкрепен. Тази програма не е добра за безопасно и здравословно отслабване.

Още: Диетолози: Есента е най-доброто време за отслабване

Третата програма е да се откажете от една или повече категории храни, като млечни продукти или соя, в един или повече определени дни. Това е особено препоръчително за храни, които са склонни да причиняват проблеми с дебелото черво. Тази програма не е добра за безопасно и здравословно отслабване.

Експертите твърдят, че подобни програми са свързани с много повишени рискове и най-здравословният, точен и най-подходящ начин за отслабване е здравословното хранене и физическата активност. Според тях пътят към отслабването няма преки пътища.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес