Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар посочи най-честите митове за вегетарианството

03 май 2023, 09:44 часа

Хората съзнателно се отказват от консумацията на месо по различни причини. Някои го правят по етични причини, т.е. като "протест" срещу масовото избиване на животни, а други изтъкват здравословни проблеми или са разочаровани от качеството на месото, предлагано на пазара. 

Какво включва вегетарианството?

Вегетарианството е съзнателно изключване на месото, както и на морските дарове и рибата от хранителния режим. Промяната в начина на хранене включва и избягването на продукти от клане, т.е. желатин (произведен от костно брашно) и свинска мас. Въпреки това млечните продукти и яйцата са разрешени. 

Вегетарианците, от друга страна, освен че се отказват от месото, се отказват от всички животински продукти (без млечни продукти, без яйца) и често се отказват от меда. От вегетарианството произтичат и други схващания: те включват лакто-вегетарианство (което изключва само яйцата), ово-вегетарианство (което толерира млечните продукти, но премахва яйцата от менюто) и други, повече или по-малко радикални нагласи.

Здравословно ли е вегетарианството?

Много хора се питат дали отказът от животински продукти е здравословен. Като се има предвид, че месото често е със съмнително качество (както лесно може да се види, като се изпържи парче месо и от него излезе огромно количество вода), лесно може да се заключи, че в някои случаи то е полезно за здравето. 

Освен това е по-лесно да се контролира качеството на зеленчуковите продукти и например увехналите, които вече не са толкова привлекателни в магазините, могат да се използват за приготвяне на яхнии. 

Има ли съществени разлики между вегетарианство и суровоядство?

Мит: Вегетарианството е равносилно на анемия

Широко разпространено е мнението, че спазването на диета, която изключва месото, е свързано с огромен риск от анемия. 
Все още се твърди, че вегетарианството излага организма на недостиг на витамин D и B12, както и на калций, което не само влияе на имунитета, но и заплашва с остеоартрит и неминуемо може да доведе до остеопороза.

Очевидно е, че липсата на тези вещества може да предизвика значителна слабост в организма, да доведе до липса на енергия, както и до анемия. Трудно е да не се съгласим с тезата, че в продуктите от растителен произход споменатите съединения са по-слабо биодостъпни. Но простото увеличаване на количеството на плодовете и зеленчуците, съдържащи витамин С, не само ще направи усвояването му много по-лесно, но и ще предотврати опасен дефицит.

Вегетарианството и стройната фигура

Може би сте чували неведнъж, неведнъж и два пъти, че отказът от месо води до незабавно отслабване. Разбира се, проблемът с наднорменото тегло и затлъстяването е много сложен и само отказът от месо няма да доведе до това теглото да започне да пада. Това, което ядете, е важно, а има и още грехове, които причиняват затлъстяване. 

Излишъкът от бял хляб и от прости захари в продуктите от бяло брашно и нередовната консумация на храна и липсата на физическа активност ще ни накарат бързо да напълнеем. По същия начин някои вегетариански закуски, могат да бъдат много калорични, затова избягвайте да ядете например ядки без ограничение.

Вегетарианството - естественият начин на живот

Мит: Вегетарианците са вечно гладни

Един от аргументите на защитниците на месото е предполагаемият факт, че яденето на плодове и зеленчуци затруднява задоволяването на глада. Разбира се, това е приказка, защото пълнозърнестите продукти и широката гама от плодове и зеленчуци съдържат фибри, които не само обуздават глада, но и улесняват метаболитния процес, което може да помогне за отслабване. 

Освен това е важно да се осигуряват продукти с нисък гликемичен индекс (не повишават рязко нивата на кръвната захар), което не предизвиква пристъпи на вълчи глад. Повечето плодове и зеленчуци имат нисък гликемичен индекс.

Мит: Вегетарианците имат грозен тен

Утвърдило се е убеждението - между другото много несправедливо - че вегетарианците и веганите се радват на не толкова перфектно състояние на кожата, а също така са по-предразположени към по-бърз процес на стареене на кожата. 

Един от аргументите, които уж доказват това, е липсата на колаген в месото. Истината е съвсем различна - трудно е да се осигури това вещество с храната. За щастие е важно рационалното добавяне на витамин С, който подпомага производството на колаген от организма. Така кожата става по-стегната и еластична и е по-малко вероятно да се появят първите признаци на стареене.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес