Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лечение със суперхрани - мит, мода или истина?

11 януари 2022, 14:30 часа

През последните години нашумяха така наречените суперхрани, които служат за лечение, детоксикация и набавяне на всякакви хранителни вещества – мит или истина е това и защо е цялата еуфория около тях?

Суперхраните не са нещо създадено или измислено от хората. Те съществуват в природата и са се използвали в миналото и днес като храни и добавки, стимулиращи тялото, ума и имунната система.

Кои са истинските суперхрани за по-здрави стави

Обикновено храните съдържат едно-две неща, които допринасят на организма, докато при суперхраните това е богат спектър от витамини и минерали, които влияят широко на множество фактори. Те се борят срещу определени радикали и влияят на оздравителните процеси в тялото. Влияят върху стареенето на клетките и се борят със свободните радикали.

Зелени

Пшеничена трева, спирулина, хлорела, спанак, кейл и др. – Това са зелени растения богати на протеини, минерали и полезни за микробиомата бактерии.

Спирулината например е богата на витамините от В комплекс и витамин Е. Тя чисти холестерола, регулира кръвната захар и кръвното налягане и е мощен анти-токсин. При натравяния може да се използва за извеждане на вредните вещества от организма.

Ядки и плодове

Такива са асай, боровинки, червени боровинки, годжи бери, нар; макадамия, сурово какао и кокос.

Асай или акай е плод, който прилича на боровинките, но е с по-кисел вкус. Той подобно на тях действа антиоксидантно, пречистващо и противовъзпалително.

Годжи бери се среща в сушен вид на пазара. Той е широко приложим в китайската и източната медицина от хиляди години. Фибрите и антиоксидантите, които съдържа при храносмилането си освобождават енергия и горят повече такава, за това се счита като подходящ за излишните килограми, регулирането на теглото и кръвната захар.

Суровото какао е изключително полезно за заздравяването и еластичността на кръвоносните съдове. Регулира съня, защото подобрява притока на кръв към мозъка, а корите му са използвани за лечението на кожни проблеми и при варенето на отвари за червата и храносмилателната система.

В древността е съществувал обичай на така наречената „Какао церемония“. Това е ритуал, при който група от хора се свързват заедно, медитират, отправят благодарността си към боговете и лечебната сила на какаото и отпиват от „черното злато на боговете“.

10 суперхрани за здрави очи

Билки

Такива са алое вера, ехинацея, джинджифил, гинко, куркума, анасон и други.

Алое вера – за него казват, че е растението на безсмъртието. Помага при изгаряния, открити рани и вътрешни рани в стомаха и чревните пътища. Има антибактериални свойства, които спират и унищожават развитието на вредните за организма бактерии.

Ехинацеята действа положително при астми и гъбични инфекции. Тя намалява симптомите на екзема и влияе благоприятно на кожата.

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес