Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде се пресичат Екватора и Гринуичкият меридиан?

20 октомври 2022, 16:35 часа

Пресечната точка на Гринуичкия меридиан (нула) и Екватора се намира в Гвинейския залив, на брега на Африка, но тъй като тази територия все пак е част от океаните, би било много по-правилно да се каже, че пресечната точка на нулевия меридиан и екватора е в Атлантическия океан, към който принадлежи Гвинейският залив.

Екваторът е въображаема линия на земната повърхност, която минава от изток на запад и пресича перпендикулярно центъра на оста между Северния и Южния полюс (най-северната и най-южната точка на планетата). Екваторът също така разделя Земята на Северното и Южното полукълбо, като е важна линия за навигационни цели, тъй като неговата географска ширина е 0° и всички други измервания на паралелите на север или юг към полюсите се вземат от него.

Учени откриха воден лед на марсианския екватор

Тъй като географската ширина на екватора на Земята е 0°, това е важна характеристика на земната повърхност за географията, както и за навигацията и изследването, тъй като служи като отправна точка за изучаване на характеристиките на нашата планета въз основа на географската ширина. Линията на дължината, съответстваща на екватора, е Гринуичкият (нулев) меридиан.

Гринуичкият меридиан е меридиан, минаващ през оста на транзитния инструмент на Гринуичката обсерватория. Гринуичкият меридиан служи като начало на дължината в някои координатни системи, средният меридиан на нулевата часова зона. Местното слънчево време се използва в астрономията (за синхронизиране на универсалното време).

Полярни сияния са наблюдавани на екватора преди 41 000 години

История

До края на 19-ти век различни страни са използвали свои собствени национални нулеви меридиани за измерване на географски дължини, минаващи по правило през централните обсерватории на тези страни. С развитието на геодезията липсата на стандартна система за географски дължини беше признато от международната астрономическа общност за неудобно. През 1884 г. на Международната конференция по меридианите във Вашингтон беше предложено меридианът на Гринуич да се приеме за нулева точка за определяне на дължините по целия свят.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес