Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде се поставя климатикът в стаята – ето къде е най-доброто място

05 февруари 2023, 16:03 часа

Климатикът е един от най-икономичните и удобни начини за отопление и охлаждане, с който времето определяте вие. За да си върши ефективно работата, важни са не само брандът, енергийният клас, големината, мощността му, но и къде се поставя климатикът в стаята. И докато повечето потребители са информирани относно поддръжката на уреда и значението на характеристиките му, то най-подходящото място за инсталация остава тема табу и повечето избират просто стената, която им е най-удобна и празна. Това обаче е грешка, която може не само да увеличи сметката ви за електроенергия, но и да ви разболее. Буквално.

Къде се поставя климатикът в стаята?

Когато избирате местоположение за инсталация на уреда, следва да имате предвид тези фактори, определящи избора:

-  През лятото климатикът не трябва да е на директна и пряка слънчева светлина, защото това ще намали ефективността му и ще затрудни работата му по охлаждане на помещението. В идеалната ситуация климатикът трябва да се монтира от северната или източната страна на вашия дом, така че домът ви да може естествено да засенчи вашия климатик от слънцето през най-горещата част от деня. Това важи и за външното тяло на уреда.

6 съвета как да пестим ток с климатик през зимата

-  Имайте предвид, че уредът не обича да е на топло. Ако имате камина и все пак инсталирате и климатик, не го поставяйте до нея. Важно е да е далеч от източници на топлина.

-  Особено много внимавайте с външното тяло на климатика и близостта на дървета над него. Иглолистните иглички запушват частите на уреда, инсталирайте далеч от иглолистни дървета. Всъщност е добра идея да инсталирате на стена, която е по-далеч от дървета като цяло, тъй като опасност за него са не само листа и иглички, но и малки клончета, счупени от вятъра.

-  По отношение на най-адекватната височина, на която да го поставите на стената в стаята, изберете възможно по-високата. И все пак – нека не докосва тавана, това също би било грешка. Защо височината е важна, когато се колебаем къде се поставя климатикът в стаята? Топлият въздух се издига нагоре, поради което през лятото, за да охлади стаята, е добре да възможно най-високо. През зимата просто го насочете да духа надолу, тъй като топлият въздух сам се издига нагоре, няма смисъл и самият уред да духа в тавана.

Вентилатор или климатик? Ще се изненадате кое е по-вредно

-  Специалистите препоръчват на колебаещите се къде се поставя климатика в стаята монтажът да се осъществява на по-дългата стена, ако има такава възможност, за да се осъществи по-ефективно разпределяне на въздушния поток.

-  Преценете и как ще е най-удобно да се почиства и обслужва. Ако го монтирате на място, където това е трудно, ще обслужвате по-рядко климатика и така ще затрудните работата му и ще застрашите изправността му, а той ще работи по-неефективно.

-  Ако се колебаете къде се поставя климатикът в стаята, в която спите, задължително е да не е срещу спалнята ви, за да не духа във вас горещият въздух и да ви причини дискомфорт, както и да не настинете и да не се схванете през лятото от ледената струя, насочена срещу вас, докато спите. Центърът на стената, която е перпендикулярна на позицията ви за сън, е подходящо място. Същото важи и за дивана в дневната, нека климатикът не е срещу него, а ако случайно това се окаже единствената опция, която пък отговаря на другите условия, насочете струята на уреда към земята, а не срещу вас.

Какви рискове крие домашният климатик?

Къде да не поставяте климатика в стаята?

-  Сериозна грешка, която ще намали ефективността на уреда и ще увеличи консумацията, е да поставите климатика над гардероба, където ще бъде силно затруднена циркулацията.

-  Мястото над вратата, макар да изглежда много удобно от гледна точка на това, че е празно и няма как да бъде оползотворено, също е сред най-грешните възможни решения, които потребителите могат да направят, когато се чудят къде се поставя климатикът в стаята.

-  Ако ви е грижа за телевизора или другите уреди в дома ви, не го поставяйте над тях. Може да изпусне капка и да повреди електроуреда, разположен под него.

-  Не е добра идея да монтирате климатика в кухнята като цяло, и то не само, защото не е добре да е над електроуреди или до печката и фурната, а защото там ежедневно има изпарения от готвенето, дим и други, които лесно повреждат климатика. Монтирайте по-мощен в съседно помещение и при нужда отваряйте вратата, за да се стопли или охлади и кухнята, разбира се не по време на самото готвене, ако не искате апартаментът ви да мирише на ястия.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес