Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде се намира най-голямото находище на въглища в България?

18 август 2023, 12:44 часа

Основен енергиен източник в България са въглищата. Те са с органичен произход и в повечето случаи са образувани в плитки езерни басейни. Въглищните басейни са многобройни, но териториално разпръснати. Съществуват около 40 въглищни басейна. Най-широко разпространени са лигнитните въглища. Те са 4500 млн. т и 92,6% от всички геоложки запаси, около 1000 млн. т и 85% от условното гориво, т.е. те са с най-голямо стопанско значение.  

Източномаришкият лигнитен басейн

Най-големият басейн не само на лигнитни, но и на въглища изобщо в България, е Източномаришкият басейн. Той е с площ от около 200 кв.км и запаси от 3200 млн. т, разположени в 3 въглищни пласта с дебелина до 18 м. Дълбочината на най-горния пласт е около 40 м. Лигнитът в този басейн е нискокалоричен, с около 1500 ккал/кг и пепелно съдържание 3-40%. Въглищата в този басейн се използват предимно за производство на електроенергия в трите големи в ТЕЦ-а  “Марица-изток” и за производство на брикети. 

Историята

Първите сведения за наличие на въглища в този район идват от френския изследовател Огюст Викенел през 1847 г. Около 20 години по-късно австрийският геолог Фердинанд фон Хохщетер описва въглищното находище и създава втората геоложка карта на България като част от Османската империя (първата карта на България е създадена от френския учен Ами Буе). През 1872 г. австрийският инженер Пелц, който отговаря за строителството на Баронхиршовата железница, доказва, че тези въглища са добро гориво за локомотивите.

Топ 10 полезни изкопаеми в България

Рудник “Трояново-1”

Рудник “Трояново-1” поставя началото на гиганта на българския въгледобив “Мини Марица-изток”. 
През 1952 г. двама работници от ДСО “Минстрой” под ръководството на своя технически ръководител, правят символична първа копка на рудник “Трояново-1”. Започва строителство на рудника.

Копката е за яма за гасене на вар, с което се поставя началото на “Мини Марица-изток. Тъй като по това време няма достатъчно квалифицирани кадри, предприятието започва и обучение на работниците, които трябва да управляват багерите. През 1954 г. първите багеристи получават своите свидетелства за квалификация, участват в строителството на рудника, както и в експлоатацията на находището след това. През 1954 г. на строителната площадка на рудник “Трояново-1” пристигат първите съветски багери СЭ-3.

“Мини Марица-изток”

Днес “Мини Марица-изток” е най-голямото предприятие в България за добив на въглища и е с огромно значение за националния енергиен баланс. То е държавно предприятие със седалище в Раднево, основна част от промишления комплекс “Марица-изток”. Експлоатира Източномаришкия въглищен басейн с продуктивна площ около 240 кв. км. През  2021 г. произвежда 96% от въглищата в страната.

“Мини Марица-изток” извършва основната си дейност чрез разработването на 3 съседни открити рудника “Трояново 1” (в землището на село Трояново), “Трояново-север” (Ковачево) и “Трояново 3” (Медникарово).

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес