Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде се намира къщата на Баба Тонка?

22 май 2023, 18:44 часа

Къщата музей на Баба Тонка се намира в град Русе. Русе е най-големият български град на река Дунав и важно речно пристанище. Основан през римско време, днес градът може да се похвали като съчетава влияния от различни епохи.

Този град има 23-вековна история, историческото начало на града се споменава от изграждането на тракийско селище, а по-късно през римската епоха е построена крепостта „Сексагинта Приста“, което на римски означава „Пристанище на шестдесет кораба“ - военен център за флота.

Доказателство за това са керамични съдове, бронзови предмети, монети, кости и други находки. "Сексагинта Приста" споделя съдбата на други крепости по десния бряг на долния Дунав. Крепостта е разрушена след нападенията на авари и славяни в края на VI и началото на VII век.

В града се намира паметника на баба Тонка

Тонка Обретенова е родена през 1812 г. в село Червен, Русенско. Родителите й са Тончо Подставчията и Минка Тончева. Омъжва се за известния търговец Тихо Обретенов в Русе (1831 г.). Имали пет момчета и две момичета.

Русе се преклони пред делото на Баба Тонка

Семейството участва в организацията на националноосвободителната борба. Те оказват сериозна организационна, морална и финансова подкрепа на Русенския комитет. Неин сподвижник и довереник е Васил Левски. Домът й е бил пристанище и организиращ център за революционните водачи.

Нейните деца също участват в организирането на революцията. Петър Обретенов и Ангел Обретенов се присъединяват към четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Никола Обретенов е централна фигура в Русенския революционен комитет и участва в четата на Христо Ботев. Георги Обретенов се включва в четата на Губернаторската конюшня, участва във въстанието в Старозагорско (1875 г.). Петрана Обретенова ушива знамето на Революционната двойка (1875 г.).

Домът на баба Тонка – свято място за борбите на българина за свобода (СНИМКИ)

Всеки посетител се възхищава и гордее с тази силна жена и нейната саможертва за общото благо. Възпитала е децата си да обичат родината си. И те го следват, борейки се за една велика кауза, започната от Васил Левски. Дори когато научава, че синът й Никола Обретенов е починал в заточение, Баба Тонка казва: „Изгубих четири сина. Двама са в гроба, а останалите гният по затворите. Но ако имах още четирима, и те гордо щяха да носят българското знаме със златен лъв."

В подземието на къщата й е инсталирана аудио система, звукът засилва суровата атмосфера и мрачното усещане на това място. Музеят съдържа множество предмети на фамилията Баба Тонка и много лични вещи на видни революционери. В нея са поставени и паравани, които разказват историята на града, съдбата на рода Обретенови, посветена на освобождението на България от турско робство.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес