Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде е живяла изчезналата птица додо?

27 януари 2024, 15:00 часа

Додо (Raphus cucullatus) е изчезнал вид птица, която някога е живяла на Мавриций, остров край бреговете на Мадагаскар. Додо, далечни роднини на гълъбите, често се цитират като пример за изчезване, причинено от човека.

Нелетящ, бавно възпроизвеждащ се и ограничен до един остров, птицата Додо е била уязвима от въвеждането на хора, плъхове и опитомени животни в края на 16 век. Около век по-късно всичко, което остава от птицата Додо, са няколко картини и писмени описания, както и малка колекция от кости.

Как е изглеждала птицата Додо ?

Голяма сиво-кафява птица с малки крила, силни крака и голям клюн. Според проучване, то достига 70 сантиметра височина и тежи между 13 и 20 килограма. Мъжките са били малко по-големи от женските: в сравнение със съвременните диви пуйки и лебеди, птицата Додо са били по-къси, но по-тежки.

Птицата додо всъщност не е била толкова глупава

Къде живее птицата Додо?

Додо са живели на субтропичния вулканичен остров Мавриций, сега независима нация от няколко острова в Индийския океан. Мавриций се намира на около 700 мили (1100 км) от Мадагаскар, край югоизточното крайбрежие на Африка.

Мавриций и съседните му острови не са имали постоянно население, преди Холандската източноиндийска компания да създаде селище там през 1600 г., според антропологичния отдел на Станфордския университет. Дотогава предишните посетители на острова вече били върнали много хищници, така че птицата Додо не бродела по плажовете и планините. Обезлесяването по-късно унищожава голяма част от горските местообитания на додото, съобщиха изследователи през 2009 г. в списание Oryx.

Защо птицата Додо изчезва?

Според National Geographic птицата Додо е изчезнало поради фатална комбинация от бавна еволюция и бърза промяна на околната среда. Силно специализиран в околната среда, нелетящият и бавно възпроизвеждащ се вид бил уязвим от внезапната поява на хищници на неговия някога безопасен остров.

Първа крачка към "възкресението": Учени секвенираха генома на птицата додо

Милиони години преди човешките изследователи да стъпят на Мавриций, на острова не е имало големи сухоземни хищници. Дивата природа на Мавриций се е развила, за да запълни различни екологични ниши, но тези изолирани видове реагират бавно на новопристигналите заплахи от чужбина, така че птиците лесно са заловени и убити от гладни холандски моряци.

И не само хората са яли птицата Додо. По-скоро разнообразие от въведени видове, включително плъхове, прасета, кози и маймуни, вероятно са уловили и изяли додо и техните яйца, според проучване от 2016 г. За съжаление, всяко изядено яйце представлява единственият шанс на женското Додо да се размножи през тази година. Но за новодошлите на острова тези питателни, леки ястия бяха удобно разположени на леснодостъпно място в гората.

Днес птицата Додо е официално обявено за застрашено от Международния съюз за опазване на природата.

Кога изчезва птицата Додо?

Официалната дата на изчезването на птицата Додо не е определена. Последен известен индивид е починал в плен през 1936 г., популациите на птицата Додо са намалели извън наблюдението на хората около 1662 г., според проучване от 2004 г.. Въпреки това, някои изследователи посочват съобщения за птицата Додо в Мавриций в края на 1680 г. В изследването на Nature изследователите са използвали статистически метод, за да оценят изчезването на додото, като изместиха датата до 1690 г.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес