Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Косатките имат най-добри приятели и се прегръщат

13 март 2022, 11:40 часа

Изследователите заснели тези величествени създания, които възхитително се прегръщат и дори „пляскат с плавници“.

Безпилотен дрон наскоро разкри изненадващо сложния социален живот на косатките - и че тези хищни бозайници имат най-добри приятели точно като хората.

Експерти от Университета в Ексетър и Центъра за изследване на китове (CWR) използвали летателни апарати, за да проследят група косатки и да изучат навиците им в продължение на 10 дни.

Рибар откри изненадващо нещо в стомаха на акула

Безпрецедентното изследване показва, че младите и женските косатки често са били център на внимание и че животните са склонни да прекарват най-много време с индивиди от същия пол или на подобна възраст.

Снимка: University of Exeter

Досега изследванията разчитаха на това да виждаме китовете, когато изплуват, и да записват кои китове са заедно. Сегашните открития показват, че дори в рамките на тези сплотени групи китовете предпочитат да взаимодействат с конкретни индивиди. Това е като майка ти да те заведе на парти като дете - ти не си избрал партито, но все пак можеш да избираш с кого да се мотаеш, след като си там.

Косатките стават по-малко социални с напредването на възрастта, но може би най-поразително било откритието, че косатките си създават най-добри приятели, често избирани чрез постоянно физическо докосване.

Наистина, кадрите ясно показват колко жизненоважен е физическият контакт за вида. Освен че се търкали едни в други, също се включвали в групова дейност, която да ги изведе на повърхността, където се прегръщали и си разменяли „шамари с плавници“.

Откриха най-старата жертва на нападение от акула

При много видове, включително хората, физическият контакт има тенденция да бъде успокояваща, облекчаваща стреса дейност, която засилва социалната връзка. Но независимо колко любящи и социални изглеждат косатките, те все още са сред най-хищните животни в океана. Уместно наречените хищници, косатките използват координирани стратегии за лов, сравними с глутница вълци - и дори са забелязвани да атакуват големи акули.

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес