Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колкото по-красиви, толкова по-желани за работа сме

07 януари 2014, 16:30 часа

Скорошен експеримент на американския университет Уисконсин показва, че външната красота определено хваща окото на работодателя.

"Добре изглеждащите хора често са определяни за по-добри, по-умни и по-способни от конкурентите си", разказа доктор Гордън Патцър, който от години прави проучвания по темата. "Смятам, че медиите не са виновни за наложения стереотип, по-скоро самите ние го налагаме", обясни още Патцър.

Изследването проследява самочувствието, с което една красива жена отива на интервю за работа и представянето на една неуверена в себе си дама. "Спокойствието, което излъчват жените със самочувствие, е несравнимо с всяко друго. Просто не можеш да го сбъркаш. Колкото и да не ни се иска, цялостното ни представяне опира до това дали се чувстваме красиви и уверени", коментира психологът Елиът Андерсен от университета в Станфорд.

Проучването показва, че повечето шефове на големи компании подбират за интервю хора с добро портфолио и грабващи окото снимки. "Щеше да бъде хубаво, ако обръщахме по-голямо внимание на вътрешните качества, отколкото на външния вид, но, уви, не е така", коментират участници в изследването, цитирани от БГНЕС.

Соня Иванова
Соня Иванова Отговорен редактор
Новините днес