Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко са държавите монархии в Европа?

26 май 2023, 19:52 часа

Монархията е една от двете форми на държавно управление в Европа, която от своя страна бива парламентарна монархия, конституционна монархия и абсолютна монархия. Другата форма на държавно управление е републиката, която може да бъде президентска, полупрезидентска и парламентарна. Докато в историческото минало монархията е била по-разпространената форма на управление, днес броят на републиките на стария континент значително надхвърля този на държавите монархии в Европа.

Кои са държавите монархии в Европа?

Към 2022 година едва 12 от страните в Европа са монархии. Така че, ако мечтаете да станете кралица или имате апетит към тронове, не ви остава голям избор. Шегуваме се и не съвсем. Монархията като форма на управление губи своите корени и същност и дори държавите монархии в Европа се управляват по-скоро от премиерите, докато монарсите имат формални и представителни функции. Държавите монархии в Европа са:

1.       Великобритания

Поставяме на първо място Великобритания не защото някак е по-специална сред държавите монархии в Европа, а защото съвсем скоро наблюдавахме коронясването на новия крал – Чарлз III – церемония, която пробуди въпроса колко са останали монархиите на континента ни у много зрители. Ще успокоим завистта на част от тях с констатацията, че Великобритания е конституционна монархия – тоест има премиер, който решава съдбата на държавата, докато на краля са отредени само по-скоро формални функции.

2.       Андора

Държавното управление на Андора е повече от любопитно. Държавата не е типичната монархия, тъй като се управлява от двама "князе", които нямат благороден произход – френския президент и испанския епископ. За да бъде още по-нетипична формата на управление, Андора има и министър-председател.

3.       Белгия

Белгия е сред държавите монархии в Европа, която е типичната и традиционна конституционна монархия, което означава, че има крал, но същественото управление и важите решения са отговорност на премиера.

4.       Ватикана

Ватикана е още по-любопитна за нас като форма на управление. Управлението на Ватикана – града-държава, най-малката държава на света, е в ръцете на главата на римокатолическата църква, който се явява и държавен глава. Папата управлява Ватикана – факт, който вероятно е известен на всички ви.

Непал официално е обявена за република

5.       Дания

Поредната в списъка ни от държавите монархии в Европа също е конституционна монархия, управлявана основно и с най-големи отговорности от премиер.

6.       Испания

И по отношение на Испания няма да ви изненадаме с формата на управление – също конституционна монархия и също вероятно знаете какво означава това. Ще ви изненадаме обаче с нещо, което изключително рядко може да бъде наблюдавано в монархиите – абдикация в полза на друг, а не поради преврат. 2014 година е интересна по отношение на Испания и формата ѝ на държавно управление – тогавашният монарх Хуан Карлос I се оттегля, за да отстъпи монаршеските отговорности  на сина си – абдикация, която се наблюдава изключително рядко.

7.       Лихтенщайн

Тази монархия на стария континент се отличава с изключително нестандартна форма на държавно управление, при която народът и херцогът си делят властта, като отговорността за назначаване на министър-председател и министри е на княза. Премиерът има достатъчно власт, за да ръководи държавата и да управлява, но малко повече правомощия и отговорности са дадени в Лихтенщайн и на монарха в сравнение с тези на държавите монархии в Европа, разгледани до тук.

8.       Люксембург

Държавата е типичната конституционна монархия, управлявана от премиер.

Знаете ли кои държави все още са монархии?

9.       Монако

Сред най-интересните монархии в Европа е Монако, като причината за това е, че тя е единствената типична абсолютна монархия. Цялата власт е в ръцете на монарха, което се подсказва и от името на тази държавна форма на управление – абсолютна монархия. Премиер няма, няма и други власти, които да взимат решения за пътя на държавата.

10.   Нидерландия

Страната се управлява основно от Премиера – тоест е в списъка на конституционните монархии на Стария континент.

11.   Норвегия

Подобно на повечето държави монархии в Европа и Норвегия е конституционна монархия.

12.   Швеция

В Швеция, която също е монархия, ключовите решения са дело на Премиера и председателя на парламента.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес