Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко са българските градове, разположени в Странджа планина?

23 декември 2022, 17:00 часа

Разположена в Югоизточна България Странджа е ниска родна планина, близо до морския бряг. През вековете е носела различни наименования, сред които Червената планина и Планината на астите. Макар да е близо до морето и да създава отлични условия за туризъм именно заради уникалното съчетание на море и планина, макар да е дом на един от най-красивите и най-големия природен парк у нас – парк „Странджа“, в чиято територия попадат няколко резервата, Странджа е най-слабонаселената планина в България с едва около 10 души на квадратен километър. Ако се чудите колко са българските градове в Странджа планина, отговорът ще ви изненада – едва 4 са те, а населените места заедно със селата се броят на пръстите на ръцете ви.

Името на кой световно известен град е съставен от три женски дрехи?

Градове в Странджа планина

На територията на планината в частта от нея, която се намира в България, има 4 родни града – Приморско, Ахтопол, Царево и Малко Търново, а 5 са градовете в Странджа планина в турската ѝ част. Освен градове в Странджа планина има и шепа села, които са предимно малки и слабо населени, но пълни с история и култура. В недалечното минало и част от градовете като Царево например също са били села. Това обяснява защо Странджа е планината с най-малко жители в България.

Села в Странджа планина

Сред селата най-интересни са:

-  Българи – последното село у нас, в което е съхранено автентичното нестинарство. Счита се, че езическият обичай датира от времето на траките, но и днес танците с боси крака върху живите въглени будят възхищение и наслада. Танците върху жарава на 3-ти срещу 4-ти юни всяка година привличат в селото и в Странджа туристи от страната ни и чужбина всяка година и планината оживява.

Топ 6 на българските градове и места в близост до море с планина

-  Варвара – перлата на морето ни, място, в което природата не е заменена с бетон, а допира с нея носи истинско и вълшебно преживяване. Варвара е единственото село между двата града в Странджа планина – Царево и Ахтопол. Разположено е на самия бряг, тихо и усамотено място с едва 300 души местно население, селището е любимо на търсещите природа туристи, които споделят, че плажът на Варвара е сред най-красивите плажове у нас, които все още не са се превърнали в бетонни ивици и не са превзети от хотелите и чадърите.

-  Кости – селото, чиито стари дървени къщи няма да ви оставят безучастни. Разположено е почти до границата на България с Турция.

-  Кондолово – ако искате да се насладите на старата странджанска архитектура, това е мястото, което да посетите. Селото се слави и с богата история, съхранени са стари римски пътища, останки от крепости и други артефакти, пренасящи ни в миналото.

Кои са най-новите градове в България?

-  Граматиково – селото, известно със своите изключително дейни участници в Илиндеско-Преображенското въстание. Посещение на селцето ще ви донесе и близък допир с цялата природа и свят на Странджа благодарение на музейна сбирка по темата.

-  Калово – селцето, в което възрастта на дърветата е рекордна и впечатлява. Ако никога не сте се докосвали до дърво на 10 века – това е мястото да го направите.

-  Бръшлян – архитектурен и исторически резерват, в чиито околности са скътани множество тракийски светилища. 76 от къщите в село Бръшлян са архитектурни паметници на културата. В селото може да посетите и килийно училище, стара църква и музей на открито.

Не по-малко интересни и скътали своите тайни са и всички градове в Странджа планина, но вероятно, защото са известни курортни градчета, посещавани от хиляди туристи всяка година, забележителностите и историята им са много по-известни от тези на селцата в планината.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес