Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко ребра има човек – малко хора знаят това

03 февруари 2024, 11:37 часа

Част от гръдния кош, приютил едни от най-важните органи в човешкото тяло – белия дроб и сърцето, ребрата играят ключова защитна роля, свързана именно с предпазването на вътрешните органи. Счупването на ребро обаче може да бъде животозастрашаващо, ако засегне и нарани вътрешен орган. Бързаме да ви успокоим, че това се случва рядко, тъй като ребрата се отличават с изключителна здравина. Колко на брой са тези стражи на тялото, съхранили органите на гръдния кош?

Колко ребра има човек?

Ребрата в човешкото тяло, които заедно с гръдната кост и гръдния отдел на гръбначният стълб формират гръдния кош, са точно 24 на брой, като са по двойки, тоест 12 двойки са ребрата на човек, предпазващи органите в гръдния кош, като горните 7 двойки ребра, намиращи се най-далеч от талията, се наричат истински и са директно заловени за гръдната кост, от 8-ма до 10-та двойка ребра се наричат лъжливи, а ребрата от последните две двойки са известни като плаващи ребра и не са заловени за гръдната кост.

Как да разбера дали имам спукано ребро?

Какво представляват ребрата?

Освен колко ребра има човек друг въпрос, който е сред най-често задаваните, е какво представляват ребрата. По дефиниция ребрата представляват плоски кости с глава, шийка и тяло. Едва ли обаче анатомията ви вълнува освен от чисто любопитство или ако професионалната ви ориентация е свързана с темата. По-често за ребра говорим в три други случая – ако приготвяме животински, за да ги поднесем на трапезата, ако изпитваме болка в ребрата или ако споменаваме сътворението на жената.

Ребрата наистина имат и библейски смисъл, свързан със създаването на жената, според легендата или библейския разказ за сътворяването от Бог на първия човек Адам по негов образ и подобие,  и на Ева от реброто на Адам.

По отношение на болката  ребрата причините могат да бъдат различни – от безобидни през алармиращи за животозастрашаващи заболявания като рак на белия дроб, до такива, изискващи спешна медицинска помощ, за да се спаси човешкия живот. Изрично подчертавайки, че най-доброто и разумно решение при болка в ребрата е лекарската консултация, все пак ще ви запознаем с най-честите причини за нея.

Знаете ли колко ребра има човек?

Причини за болка в ребрата

-          Сред причините за болката в ребрата могат да са различни наранявания на гръдния кош – от просто натоварени мускули, разтежение и прочие до счупени ребра, ако нараняването е тежко и сериозно.

-          Болката може да се дължи на възпаление на хрущяла в гръдния кош, което може да варира по тежест и може както да премине само, така и да се нуждае от продължително лечение.

-          Инфекциозните заболявания на белия дроб като пневмония, бронхит и други, също може да се проявят чрез болка в гръдния кош.

-          Фибромиалгията, която води до хронична болка и засяга по-често дамите, също може да е причината за болките в ребрата. Болката, която може да се усеща като пареща, пулсираща или пронизваща, е възможно да засегне и други части от тялото, макар да е най-често локализирана именно в ребрата.

-          Белодробна емболия – животозастрашаващо състояние, за което подсказва острата болка в ребрата и което е причинено от запушване от тромб на артерия, отиваща в белите дробове. Болният се нуждае от спешна помощ, за да има шанс да оцелее. При това сериозно състояние болката в гръдния кош далеч не е единственият симптом. Наблюдават се още задух, кашлица, включително кашлица с кръв, замаяност, изпотяване, неравномерен сърдечен ритъм. 

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес