Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко от старите имена на Пловдив знаете?

15 ноември 2023, 15:39 часа

Градът Пловдив, разположен под красивите тепетата и хълмовете, се гордее със загадъчното си миналото и богатата си история. Като най-старият град в България и Европа, Пловдив преминава през различни етапи на развитие, отразяващи бурните периоди в историята на Балканите. В този текст ще разгледаме кои са имената, с които е бил познат този удивителен град.

Кендрисос

Най-старото известно име на Пловдив е Кендрисос, което се свързва с римската епоха и главното божество по време на този период - Аполон Кендрисос. Това е времето, когато градът придобива първите си проблясъци на значимост и културна интеграция.

Знаете ли какво е старото име на Пловдив?

Евмолпия

По време на обитаването му от тракийските племена, Пловдив става известен като Евмолпия. Това е времето, когато тракийците създават своето общество в региона и му дават това символично име.

Одриса

В един от периодите на античността, Пловдив бива идентифициран като Одриса. Този период, който се свързва с края на III - II век пр. Хр., определя града като главен политико-административен център на Одриската държава.

От всички имена на Пловдив – кое е най-старото?

Филипополис

С пристигането на Филип II през 342 г. пр. Хр., градът претърпява промени, които го правят опорен пункт на експанзията му. С тези събития, Пловдив приема името Филипополис.

Пулпудева

Траките, възприемайки го като Филипополис, превеждат името му като Пулпудева.

Тримонциум

През I век пр. Хр., римската експанзия засяга и тези земи. Тогава Филипопол и околните райони стават обект на кръвопролития и сблъсъци. Римляните го наричат Тримонциум - градът на трите хълма.

Първи резултати: Костадин Димитров е новият кмет на Пловдив (СНИМКИ)

Пловдивъ

В старобългарските източници градът се упоменава като Плъвдивъ или Плъпдивъ, с вероятното значение "плодороден град". Това име отразява плодородието на тракийската низина около долината на река Марица.

Филибе

През 1371 г., градът попада в подножието на Османската империя и приема името Филибе, което просъства в историята на града в продължение на векове.

Пловдив

И накрая, днес градът е известен като Пловдив, име, което произлиза от предходното му наименование Пулпудева.

Сега, когато посещавате хотели, ресторанти или предприятия в града, можете да се потопите в богатата му история и да се запитате колко от старите му имена сте в състояние да разпознаете - Тримонциум, Евмолпия, Филипополис, Кендрос, Пълдин, Филибе.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес