Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко на брой градове има в България – ще познаете ли цифрата?

06 декември 2022, 16:00 часа

Последните официално обявени и откриваеми в пресата статистически данни, отговарящи на въпроса колко градове има в България, са от края на 2020 година. Те сочат, че в страната ни има общо 5257 населени места, от които цели 5000 са села и едва 257 са градовете. Градовете и селата са разпределени в 28 области и цели 265 общини – с няколко повече от градовете, тъй като има и общини, съставени изцяло от села, каквито са например Община Марица и Община Родопи в област Пловдив. Любопитно е, че населението не е равномерно разпределено, селата се обезлюдяват, като съществуват и такива, населени от едва шепа души, а най-малката по територия област – София – се оказва и най-населена, което обяснява кошмарния трафик и замърсения въздух, както и пренаселеността в столицата. Това неравномерно разпределение на неселението в България има своето съвсем разумно обяснение – няколко града дават по-добри възможности за развитие, кариера, образование, работа от други, а тези възможности пък в селата са изключително ограничени. Това заедно с липсата на детски градини, здравна помощ, училища и места за забавление и развитие на най-малките е основна причина за обезлюдяването на селата и преместването на младите хора с деца в големите градове. Едва стотина са селата у нас, чието население е над 2 000 жители. На фона на 5000 села това е изключително малко.

Топ 10 най-запазени средновековни градове в България

Любопитни факти за населените места в България

Любопитен факт, когато говорим за населените места у нес и колко градове има в България, е, че не най-населените и известни градове са с най-голяма територия. Сливен например е общината в България с най-голяма територия, макар да не е това най-населената община у нас.

Също така щом ви е любопитно колко градове има в България, вероятно ще се радвате да научите и колко са общините, които са само с едно населено място – самият общински център. Такива у нас са цели 9 общини – Пловдив, Добрич, Ямбол, Кричим, Перущица, Копривщица, Челопеч, Антон и Чавдар.

Тъй като непрекъснато хора променят своето временно или постоянно местожителство и се преместват от едни в друг град или от малките населени места и селата в по-големите, е трудно да се даде точен брой население на всеки град към всяка една дата, тъй като данните ден за ден не са на 100% актуални именно поради това преселване на хората в страната. Подробни данни за вътрешната миграция към определена дата и повече по темата като данни и факти, разпределени по градове, общини и области, може да откриете на сайта на НСИ. 

Кои са българските градове с най-красива архитектура?

В какви групи се класифицират градовете в България?

Освен колко на брой градове има в България ще ви кажем и как се разпределят в категории спрямо броя на населението градовете у нас според проектоизменение в Закона за устройството на територията, одобрено от Министерския съвет на 26 март 2009 г.

  • градове с над 200 000 жители са в категория „много големи градове“,
  • градове с жители в диапазона от 100 000 до 200 000 са определени като „големи градове“,
  • градове с население над 30 000, но под 100 000 души са наречени „средни градове“,
  • градове под 30 000 жители, но над 10 000 са определени като „малки градове“,   
  • градове, населени от жители, които са под 10 000 са „много малки градове“.
Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес