Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко килограма се качват по време на бременност?

06 юни 2024, 09:44 часа

Нормално наддаване на тегло по време на бременност

Средното наддаване на тегло по време на бременност е:

·         до 1-2 кг през първия триместър (до 13-та седмица);

·         до 5,5–8,5 кг през втория триместър (до 26-та седмица);

·         до 9–14,5 кг през третия триместър (до 40-та седмица).

Таблиците по-долу отразяват какво тегло е нормално през определена седмица и месец и кога се счита за отклонение от нормата.

Защо една жена напълнява по време на бременност?

С настъпването на бременността телесното тегло започва да се увеличава. Това се дължи на хормонални промени и растеж на плода. Всички промени са присъщи на самата природа. Тяхната цел е да предпазят плода от неблагоприятни фактори на околната среда. В тази връзка запасите от мазнини в организма се увеличават. Мастната тъкан изпълнява редица функции. Той е вид амортисьор за плода, резервен източник на хранителни вещества и енергия, а също така подготвя млечните жлези за лактация. През първия и втория триместър се наблюдава увеличаване на отлаганията на мастната тъкан, а през третото се мобилизира.

Колко килограма се свалят след раждане?

Какво причинява наддаване на тегло по време на бременност? Може да се разпредели както следва:

·         тегло на плода - около 3,5 кг;

·         плацента - около 1 кг;

·         увеличаване на обема на извънклетъчната течност - около 1,5 l;

·         матка - около 1 кг;

·         млечни жлези - около 0,5 кг;

·         увеличаване на кръвния обем - около 1,5 l;

·         натрупване на резерви от мастна тъкан и протеини - около 2-3 kg;

·         амниотична течност - около 1 литър.

Оказва се около 13–15 кг. Въпреки това, не се тревожете от това число. Веднага след раждането то намалява с около 10 кг, останалите килограми след това постепенно си отиват сами. Но лекарите съветват да не се отървате от тях веднага и нарочно, загубата на тегло струва не повече от 1 кг на месец.

Фактори, влияещи върху броя на качените килограми

Редица фактори могат да повлияят за наддаването на тегло по време на бременност. Експертите трябва да ги вземат предвид, за да оценят обективно увеличението.

Първоначално тегло на жената. Слабите момичета могат да натрупат повече килограми от дамите с извити фигури.

Склонност към напълняване. Една жена може внимателно да следи теглото си преди бременността и да се опита да го контролира. Въпреки това, ако тя е склонна към наднормено тегло, тя трябва да бъде подготвена за факта, че ще се появят няколко излишни килограма. Причината за това е генетичен фактор.

Височина. Някои гинеколози смятат, че колкото по-висок е ръстът, толкова повече килограми ще натрупа едно момиче през периода на раждане на дете.

Водянка на бременността. Това е късна токсикоза, при която се появява подуване. Възниква поради нарушения във водно-солевия метаболизъм и микроциркулацията на кръвта. Поради голямото количество интерстициална течност, натрупана в резултат на нарушаване на невроендокринната регулация, теглото на жената се увеличава още повече. Бременната жена трябва да се консултира с лекар. В леки случаи е достатъчно да се коригира диетата и режима на пиене. Ако подуването е силно, може да се наложи преглед и лечение в болница.

Повишен апетит. Причината е прогестеронът, чието ниво в кръвта се повишава по време на бременност. И ако не се съберете, можете да спечелите няколко абсолютно излишни килограма.

Полихидрамнион. Прекомерно количество амниотична течност (повече от 1,5-2 литра до края на бременността). Причината може да са инфекциозни или хронични заболявания на жената (бъбречно заболяване или диабет). Това обикновено се отразява на благосъстоянието и телесното тегло на майката. При съмнение за полихидрамнион е необходим преглед.

Възраст. Колкото по-възрастна е жената, толкова по-голям е рискът от натрупване на излишни килограми. А също и под 19 години.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес