Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко дълго живее пчелата майка?

19 юни 2024, 11:33 часа

Пчелите се размножават вътре в кошера или, ако няма кошер или излитат от него, на рояк. Старата царица майка може да напусне кошера и тогава тя се заменя с нова или, при липса на млади майки, кошерът умира или към него се добавя нова царица от пчеларите в пчелина.

При нормални условия в пчелните пити на кошера се отглеждат всички видове пчели: пчелни майки, работнички и търтеи – за поддържане на естествения баланс и защита на кошера от смърт.

Стара майка, която спира да снася яйца в необходимите количества и съотношения, може да бъде заменена от пчели работнички с нова. Но тъй като няколко от тях са запазени или излюпени, те първо се бият помежду си за правото да останат единствената кралица. И ако новата кралица се излюпи от пчелните пити преди сестрите си, тогава тя може да ги убие в килийките, очевидно печелейки състезанието. Само когато остане сама, новата пчела майка замества старата.

Какво да правим при ужилване от пчела

Кралицата трябва да снася няколкостотин или хиляди яйца за пило всеки ден, като се има предвид, че в природата или в пчелина приблизително 1% от всички пчели умират всеки ден (а като се има предвид, че рояк се състои от 20-80 хиляди пчели, това е 200-800 пчели дневно). Около 90% или повече от снесените яйца се превръщат в пчели работнички (женски пчели) – след оплождане на майката от търтеи. Сред тях известен малък процент се състои и от ларви на други майки, които пчелите могат да запазят за в бъдеще или да убият, ако не са необходими в момента. Царицата може да снася и неоплодени яйца, от които се развиват мъжките, наречени търтеи. В кошера може да има до 10% от всички индивиди.

Жизненият цикъл на пчелата

Колко дълго живее пчелата майка?

Пчелата майка живее в естествени условия до 8 години, като е най-дълголетната пчела в рояка. Към края на живота производителността на снасянето на яйца намалява и броят на мъжките ларви се увеличава. Ако майката не умре естествено, пчелите я заменят с млада майка. В условията на пчелина пчеларите сменят майката на всеки 12-24 месеца. Веднъж изгонена от кошера, тя умира в рамките на няколко дни, освен ако не бъде убита от пчелите в кошера.

При ужилване от пчела - ето какво да направим първо

Работна пчела: колко дълго живее една пчела?

Пчелите работнички имат доста строго регламентиран жизнен ред и отговорности. През първите 10 дни след излюпването те почистват кошера и се грижат за растящото пило под формата на ларви. През периода 11-19 дни от живота те изграждат клетки от пчелна пита. През периода от 16-20 дни те получават нектар и цветен прашец от по-възрастните пчели-хранещи се, ферментират ги в телата им и ги изсушават, като по този начин получават мед и пчелен хляб, като ги поставят в пчелните пити. От 21 дни до края на живота си те се занимават със събиране.

Колко дълго живее медоносната пчела?

В периоди на голямо натоварване и активна реколта през пролетта и лятото - не повече от 30-40 дни.

Колко дълго живеят пчелите работнички през студения сезон и по време на максимален зимен сън?

До 6 месеца.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес