Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко дълго е полезно и препоръчително да дъвчете дъвка?

03 юни 2024, 15:03 часа

Дъвченето на дъвка е популярно занимание от векове, датиращо от древни цивилизации като гърците, които са дъвчели дървесна смола. Днес това е индустрия за много милиарди долари, в която се предлагат разнообразни вкусове и видове. Но колко дълго трябва да се дъвче дъвка, за да се извлекат ползите от нея, без да се срещнат недостатъци?

Дъвченето на дъвка предлага няколко потенциални ползи. Като начало тя може да помогне за освежаване на дъха, като стимулира производството на слюнка, която помага за отмиване на частиците храна и бактериите, които могат да причинят лош дъх. Освен това някои проучвания показват, че дъвченето на дъвка може да подобри концентрацията и когнитивните функции чрез увеличаване на притока на кръв към мозъка. Това е и лесен начин за намаляване на желанието за закуски или цигари, което я прави популярен инструмент в програмите за контрол на теглото и отказване от тютюнопушене.

Въпреки това, както при повечето неща, умереността е от ключово значение, когато става въпрос за дъвчене на дъвка. Макар че няма твърдо правило за това колко дълго трябва да се дъвче дъвка, експертите обикновено препоръчват да се ограничи до около 20-30 минути наведнъж. Дъвченето на дъвка за по-дълги периоди може да доведе до умора на челюстта и дори до болки в темпоромандибуларната става (ТМС) при някои хора. Прекомерната употреба на някои видове дъвки, особено на тези, които съдържат захарни алкохоли като сорбитол и ксилитол, може да предизвика и храносмилателни проблеми като подуване на корема и диария.

Всекидневното дъвчене на дъвка може да ви доведе сериозни беди - ето какви!

Освен това прекомерното дъвчене на дъвка може да навреди на здравето на зъбите. Макар че дъвките без захар често се изтъкват като полезни за устната хигиена, тъй като стимулират производството на слюнка, самото дъвчене може да увеличи риска от кариес и ерозия на зъбите, особено ако дъвките съдържат киселинни аромати. Освен това честото дъвчене може да натовари зъбните възстановявания като пломби и коронки, което може да доведе до увреждане или разместване.

Поради тези причини е най-добре да употребявате дъвка в умерени количества и да се съобразявате с потенциалното ѝ въздействие върху устната кухина и цялостното здраве. Ако се окаже, че разчитате на дъвката, за да предотвратите глада или апетита, може би си струва да проучите хранителния си режим и навиците си на живот, за да отстраните основните причини. По същия начин, ако изпитвате дискомфорт или неблагоприятни ефекти от дъвченето на дъвка, е важно да се консултирате със здравен специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес