Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко често може да се къпе кучето, за да не го разболеете?

15 септември 2022, 12:49 часа

Освен да се забавляваме с нашето куче, е важно да се грижим за чистотата му, защото това е от основно значение за неговото здраве и добро настроение.

По принцип, кучетата имат нужда да се къпят, както и хората. Знаете ли как и колко често да къпете своето куче?

Важно е къпането да започне след фазата на отбиване от бозаене, тъй като преди това имунната система е слаба. Въпреки това, ако кученцето има нужда от къпане, уверете се с ветеринарен лекар кои продукти са подходящи за тази фаза и какъв е правилния начин на приложението им. Тъй като малките кученца имат крехка имунна система, идеалният вариант е да им правите суха баня: като използвате влажна кърпа, за да ги почистите. Вземете четка за кучета и я прекарайте през козината, разрошете сплъстените кичури. Не забравяйте да използвате подходящ шампоан или сапун за този вид почистване. Ако домашният ви любимец все още е мръсен, повторете процедурата отново.

Най-дружелюбните към човека породи кучета

Щом започнете да къпете кучето, внимавайте с температурата на водата!

Ако живеете в къща със заден двор, в горещите дни можете да къпете кучето с маркуч или кофа, както предпочитате. Не ги оставяйте да прекарват много време мокри, за да не навредят на здравето си. Ако пък живеете в апартамент и времето е по-студено, изберете затворено място и ги изкъпете с душ с топла вода. Но, разбира се, тя не бива да е гореща.

Няма точно определени срокове за честотата на на къпане.

Това зависи от обстоятелството каква порода е вашият домашен любимец. Колко се цапа той? Ако се случва няколко пъти месечно, правете му суха баня с влажна кърпа. Твърде честото къпане носи повече вреда, отколкото полза. Особено значение има дължината на козината: ако кучето ви е с къса козина, препоръчително е то да се къпе на всеки 15 или 30 дни. Ако има дълга козина - на всеки 15 дни. В случай, че е по-мазна, може да го къпете веднъж седмично.

През зимата трябва да го къпете по-рядко, като това става в по-топлите дни. Може да използвате и сухи бани, за да не навредите на здравето на кучето.

Когато къпете кучето, вземете всички необходими приспособления: шампоан, сапун, други артикули, които вашият ветеринарен лекар може да е препоръчал, кърпа и четка за козината. След това пригответе топла вана, като внимавате самите вие да не се излагате на риск от падане.

Топ 10 на най-силните кучета

Изключително е важна грижата за ушите на кучето.

Те не бива да се мокрят отвътре, за което трябва много да се внимава при къпане. Мнозина слагат памучни тампони в ушите на кучетата си, но може също да ги предпазвате с ръце. След баня използвайте кърпа, за да подсушите добре домашния любимец. Не търкайте твърде силно, за да не го нараните. Ако имате заден двор или живеете на тиха улица с малко преминаващи коли, добра идея е да си поиграете с кучето и да го накарате да тича и да остане на слънце за известно време.

Ежедневните бани са вредни за кучетата, защото така ще се премахнат мазнините, които защитават кожата им. По този начин те ще бъдат изложени на гъбички, паразити и дори алергии, което ще доведе до отслабване на имунната система и ще ги направи податливи на заболявания.

Тъй като баните не бива да се правят много често, един от начините да дезинфекцирате домашния любимец е да използвате ежедневно четка за коса, за да премахвате мръсотията и да разнасяте равномерно естествените мазнини по козината и кожата. Това е още по-полезно, ако домашният ви любимец е с дълга козина.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес