Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко букви е имала българската азбука през годините?

22 май 2023, 13:44 часа

В навечерието на един от най-светлите празници –  Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност си задаваме въпроса знаем ли колко букви има азбуката ни и колко букви е имала българската азбука в зората на съществуването си и през годините – по време на промяната и развитието ѝ.

И докато повечето хора могат с лекота и без да се замислят да отговорят, че 30 са буквите в азбуката ни, благодарение на която създаваме и този текст, то броят на буквите, преди да придобие азбуката окончателния си вид, познат днес, остава загадка за мнозина. Известно е, че той се е променял и освен че е опростена първата азбука, създадената от светите братя глаголица, не само визията на буквите се променя през годините, но се добавят нови, други отпадат, променя се броят на буквите, като тези процеси продължават до правописната реформа от 1945 година, с която се формира окончателният вид на азбуката ни.

Колко звука има в българската азбука?

Колко букви е имала българската азбука през различните периоди?

Глаголица се нарича първата азбука на славянските народи. Това е азбуката, създадена от светите братя Кирил и Методий, на която те и учениците им проповядват и разпространяват християнската религия. Глаголицата измества алано-прабългарското руническото писмо, което реално дори не е писменост, тъй като не позволява записването на конкретни звуци, фонеми или срички.

Тя е създадена според част от авторите през 855 година, докато други посочват 862 година като рождена за глаголицата. И докато годината не е ясна и по въпроса се водят спорове, съвършено ясен е произходът на името на глаголицата – идва от „глаголъ“, което означава „дума“, а в буквален превод „знаците, които говорят“. Глаголицата има около 44 такива знака или букви, като техният брой зависи от конкретния вариант на глаголицата – объл или ъглест.

Поради трудности в изписването на глаголицата тя търпи промени, буквите са опростени и е създадена втората българска азбука – кирилицата – група сходни азбучни системи, използвани в Източна Европа и Азия. Повечето исторически извори сочат като автор на кирилицата Климент Охридски – ученик на светите братя Кирил и Методий, докато други твърдят, че той не е работил в Преслав, около който са открити първите надписи на кирилица, а в Охрид и подкрепят твърденията си, че Климент Охридски не е автор на кирилицата с факта, че тя е създадена в Преславската книжовна школа.

Колко гласни букви има в българската азбука?

Безспорен факт е, че кирилицата носи името на Константин-Кирил и че е кръстена така в негова памет и чест, както и че тази българска азбука е по-лесна за изписване и отговаря в по-голяма степен на характера на говора на българите и на писмените нужди. Ако се чудите колко букви има българската азбука, ако визираме втората такава – кирилицата, то отговорът е – по-малко от глаголицата или 38, от които 24 букви са взаимствани от гръцкото писмо, а 14 представляват опростени букви от глаголицата, съответстващи на българските звукове, тоест букви, създадени специално за езика ни.

За първи път срещаме названието кирилица през 1563 година, като е важно да отбележим, че кирилицата също търпи промени през вековете и това не е азбуката в окончателен вариант, който употребяваме днес. До 1830 година използвана от българите е традиционната кирилица, след което е заместена от модифицирана от цар Петър I кирилица, известна като модифицирана гражданска азбука.

Правописна реформа от 1945 година премахва буквите Ѣ (Е двойно) и Ѫ (голяма носовка) и оформя окончателния вариант на българската азбука – такава, каквато я познаваме и днес. Тя, както знаете, съдържа 30 букви, което означава, че през вековете броят на буквите е редуциран и че ако не съумеем да запомним точния брой на буквите на всяка българска азбука, то със сигурност няма да сгрешим, ако отговорим на въпроса „Колко букви е имала българската азбука през годините?“ с „Повече от днес“.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес