Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кокосова захар срещу тръстикова захар: Каква е разликата?

21 октомври 2024, 07:55 часа

Тръстиковата захар и царевичният сироп с високо съдържание на фруктоза се класират най-ниско в тази скала, докато медът, кокосовата захар и кленовият сироп се намират по-близо до върха. Всъщност, ако следвате влиятелни хора на здравословната храна, непременно ще ги видите да използват кокосова захар вместо тръстикова захар в рецепти като по-здравословен вариант.

Но как се различават тези две захари? Дали кокосовата захар всъщност е по-добър избор? Могат ли тези две опции да се използват взаимозаменяемо?

Какво е тръстикова захар

Ако сте имали захарница като сте растяли, тръстиковата захар вероятно е това, което сте намерили вътре.

Тръстиковата захар обикновено се произвежда от растението захарна тръстика, което също се използва за производство на меласа, кафява захар и рафинирана бяла захар. Процесът на трансформиране на захарна тръстика в тръстикова захар е по-известен като рафиниране и почти всеки вид тръстикова захар е рафиниран – дори сурова захар.

В един грам тръстикова захар ще намерите един грам въглехидрати, което е еквивалентно на четири калории. Ефективно този вид захар не осигурява никакви други хранителни вещества освен въглехидрати и калории.

Какво е кокосова захар

Кокосовата захар, от друга страна, е по-нов продукт на пазара, чиято популярност рязко нарасна през последните 10 години, тъй като здравето продължава да става все по-висок приоритет за купувачите на храни.

Кокосовата захар или кокосовата палмова захар идва от кокосовата палма, където сокът на дървото се изпарява, за да образува малки гранули. Този процес на изпаряване квалифицира кокосовата захар като нерафиниран продукт, тъй като обикновено преминава през много по-малко обработка от тръстиковата захар.

Подобно на тръстиковата захар, един грам кокосова захар също съдържа един грам въглехидрати и четири калории. Кокосовата захар обаче предлага повече от въглехидрати и калории, за разлика от своя аналог. Освен съдържащите се калций и калий в тази захар могат да бъдат открити и цинк, желязо, фосфор, аминокиселини витамин Е, витамин С и витамини от група В. Тези хранителни вещества се комбинират, за да поддържат здравето на костите, имунната система, сърцето, метаболизма и кожата.

Освен това кокосовата захар съдържа инулин – пребиотични диетични фибри, които предлагат ползи за здравето, включително стабилизиране на кръвната захар, подпомагане на загубата на тегло и подобряване на запека.

Кокосова захар срещу тръстикова захар

Но наистина ли тези добавени хранителни вещества правят кокосовата захар толкова по-добра от тръстиковата? Нека да видим как се представя кокосовата захар в сравнение с тръстикова захар.

Добавени хранителни вещества

Редовното заместване на тръстикова захар с кокосова може да помогне за увеличаване на общия прием на някои от тези хранителни вещества на дневна база. Въпреки това, количеството кокосова захар, което трябва да консумирате, за да видите някакви ползи, ще бъде над 100 грама на ден.

Това би се равнявало на близо 400 калории и 100 грама добавена захар само за постигане на реална полза от тази популярна захар. И да, кокосовата захар все още се счита за добавена захар. Така че, за някой, който яде около 2000 калории на дневна база, това би позволило около 200 калории на ден за добавени захари - половината от количеството кокосова захар, необходимо за постигане на реални ползи за здравето.

Лекар: Яжте всеки ден по щипка от нея, тази подправка сваля холестерола и кръвната захар, здравен съвет за деня, 19 октомври

Гликемичен индекс

Някои също твърдят, че тъй като кокосовата захар съдържа инулин, гликемичният индекс (или скоростта, с която кръвната захар се повишава след консумация) е по-нисък в сравнение с тръстикова захар.

Кокосовата захар обаче има гликемичен индекс от около 54 до 57, подобен на този на тръстикова захар при около 60. И докато тези числа могат да варират в зависимост от производителя и метода на обработка, общият консенсус е, че има минимална разлика, която се проследява предвид малкото количество фибри, открити в кокосовата захар.

Прости закуски за стабилизиране на кръвната захар

Едно проучване сравнява ефектите на кокосовата захар и тръстиковата захар върху нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2. Няма значителна разлика в нивата на кръвната захар между двете.

Вкус

Кокосовата захар наистина има малко по-различен вкус в сравнение с тръстиковата захар, като предлага по-карамелен вкус, донякъде подобен на кафявата захар. Кокосовата захар също има тенденция да регистрира по-малко сладост за вкусовите рецептори. И докато името му може да ви накара да се досетите, че кокосовата захар напомня на кокосовия орех по вкус, това не е така. Тъй като кокосовата захар идва от палмовото дърво, а не от самия кокос, тя няма кокосов вкус.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес