Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя страна издава пощенски марки, без да изписва името си на тях?

19 април 2022, 17:05 часа

Спомняте ли си времената, когато пишехте писмо, поставяхте го в плик и го пускахте в пощенска кутия или го предавахте на служител от пощата? А още по-приятни са моментите, когато сте получавали писма с пощенска марка от различни страни. По-младите със сигурност никога не са изпращали и получавали писмо в плик.

Какво трябва да има на пощенската марка?
Пощенската марка се издава във вид на хартиена лента с лепило от едната страна и изображение и надписи от другата. Като правило, всяка пощенска марка трябва да съдържа номиналната стойност на заплатената услуга, държавната принадлежност и годината на издаване. Има една страна, обаче, която издава пощенски марки без изписване на държавната принадлежности.

Знаете ли коя страна не изписва името си на пощенските марки, които издава?
Великобритания.
Великобритания е единствената страна в света, на чиито марки не се изписва името й. Марката на Великобритания се идентифицира чрез образа на управляващия монарх

Първата марка в света
Идеята за хартиена лепенка като знак за платена услуга е предложена през 1834 г. от британеца Джеймс Чалмърс. През 1839 г. Британският парламент приема законодателно новата концепция. През 1840 г. е отпечатана първата в света пощенска марка - “Черното пени”, на която е изобразена кралица Виктория в профил. Дотогава получателят е бил този, който заплаща за услугата, а не подателя. Тъй като не винаги е било възможно да се събират пари от получателя, Великобритания променя драстично политиката на изпращане на писма.
По-късно Световният пощенски съюз въвежда правилото на всички марки да е указано коя е страната издател с латински букви. Единствената държава, освободена от това задължение, е Великобритания.

През 2021 г. на търг в Лондон най-старата пощенска марка от 1840 г. “Черното пени” се е предлагала с начална цена от 8 милиона щатски долара.“

Най-рядката пощенска марка в света
Най-рядката марка в света е “Британската розова Гвиана за 1 цент”, наричана още “Мона Лиза във филателията” от 1856 г. Любопитна е историята на марката.
През 1856 г. в Британска Гвиана се очаква кораб, който да достави марки, отпечатани във Великобритания. Корабът така и не пристига, затова местният пощенски директор Далтън прави спешна поръчка да бъде отпечатана серия от 3 марки. Поръчката се изпълнява от печатницата на Джоузеф Баум и Уилям Далъс в Джорджтаун, където се издава и вестник “Офишъл газет”.

Далтън дава указания каква да е рисунката на марката, но в печатницата проявяват инициатива и добавят изображение на платноход. Шефът на пощите не харесва крайния резултат, който е отпечатан на 4 април 1856 г. Като предпазна мярка срещу фалшификации, нарежда на новите марки да има подпис от пощенски служители.

Така се появява уникалната “Британска розова Гвиана”, която е с осмоъгълна форма и без перфорации. Отпечатана е с черно мастило върху червена основа. В централната част има изображение на тримачтова шхуна. Над шхуната и под нея е изписан девизът на колонията на латински Damus Petimus Que Vicissim („Даваме и се надяваме да получим“).

Днес в света има само един екземпляр от тази марка с номинал от 1 цент. В лявата й страна се вижда подпис на пощенски служител. Според колекционерите това е най-рядката и най-ценна марка в света. През 2014 г. марката е продадена на търг за баснословната сума от 9,5 милиона щатски долара!

В България
Най-скъпата марка в България е “Обърнатата конница”. Тя е в тираж от около 30 бройки и само 5 от тях се намират в България. Цената им е между 30 000 и 50 000 евро.
Отпечатана е през 1911 г. в Полиграфическия институт в Рим. На марката е изобразена картина на Ярослав Вешин: цар Фердинанд и синовете му, които яздят коне. Смята се, че една от причините марката да е толкова ценна е грешка при изработката. Фигурите от сюжета са отпечатани на обратно - с главата надолу.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес