Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е планетата с най-много луни около себе си?

14 октомври 2023, 20:33 часа

Ако говорим за Слънчевата система, Юпитер е безспорен лидер. Той има цели 53 луни. Освен това са само намерените - предполага се, че всъщност са около сто. Именно благодарение на тях Юпитер придобива необичайния си раиран цвят.

Колко луни има Юпитер?

Юпитер има 53 именувани луни. Галилео Галилей ги наблюдава за първи път през 1610 г. С бинокъл или телескоп тези спътници трябва да изглеждат като ярки петна от страната на противоположната планета.

Колко са планетите в Слънчевата система? Отговорът ще ви изненада

Галилееви спътници

Първите спътници на Юпитер са открити от Галилей. Разбира се, неговият телескоп не беше много мощен, поради което той видя само четирите най-големи луни на Юпитер:

·         Европа.

·         Калисто.

·         Ганимед.

·         Йо.

Имената им са измислени от Симон Мариус. Първите му бележки всъщност са датирани по-рано от тези на Галилей, но ученият допуснал фатална грешка – забавил публикуването. Мари се опитваше много дълго време да докаже, че именно той е първият, който е открил сателитите. Той не успя, но като утешителна награда получи възможността да ги кръсти както си поиска.

Ето кога можем да видим всички планети от Слънчевата система

А за името избрал имена от митологията – в чест на любимата на бог Юпитер. Идеята не е лоша, но дори любящият бог очевидно не е изпитвал толкова много любящи чувства.

Юпитер - крадецът на спътници

Някои от луните на Юпитер се въртят в обратна посока. Смята се, че те са обикновени космически тела, които се движат сами и не докосват никого, но за съжаление са попаднали в гравитационното поле на газов гигант - и сега трябва да се въртят около него.

Това движение се нарича ретроградно. Те са доста лесни за разпознаване по имената им. Правилото е следното: ако името завършва с буквата "e", тогава спътникът се движи в обратна посока.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес