Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е най-високо разположената столица в света?

28 октомври 2024, 15:30 часа

Кито е столицата на Еквадор, разположена в басейна на река Гуайлабамба и по склоновете на вулкана Пичинча, на надморска височина от 2850 м. Заедно с боливийския Ла Пас, градът си оспорва титлата „най-високо разположена столица в света“. Но като имаме предвид, че Ла Пас е само „фактическа“ столица на Боливия, а официалната е Сукре, първенството, така или иначе остава за Кито.

Градът е интересен със своето разнообразие. Северната му част е заета от модерни жилищни райони. Бизнес-центърът е проектиран на световно ниво, тук има хотели за всеки вкус. Историческият център изисква специално внимание, защото ще отнеме много време, за да разгледате запазените старинни колониални паметници и сгради. Но посещението на южната част, където има вехти жилищни райони, е опасно без местен придружител, желателно полицай.

Шопинг

Още: Сателитни снимки показват напредъка в строителството на новата столица на Египет

Кито предоставя възможности за харчене на пари из множество търговски центрове.

Например, в „Каракол“ („Охлюв“) има бутикови маркови отдели, ледена пързалка, зала за боулинг и 9 киносалона.

В Quicentro са събрани луксозни облекла от почти всички световни марки. 

Недалеч от бутиковия център се намира очарователният закрит пазар „Инакито“, чиито сергии излъчват всевъзможни ухания на пресни зеленчуци, плодове, месо, риба и морски дарове. Най-добрите морски дарове се доставят всеки четвъртък и неделя в 6 часа сутринта на пазара Mercado America - там не е задължително да купувате нищо, но просто зяпането на странните и чудновати морски създания е интересно развлечение.

Още: Ръст на туристите в София през 2024-а година

Кухня и ресторанти

Разнообразието от кухни, представени в многобройните заведения, е невероятно. Например италианският ресторант Capuletto с камина и отворена пещ за пица ще задоволи глада на всеки, цената е 6-12 USD на ястие, скъпите вина започват от 100 долара и нагоре.

В ресторанта American Adams Ribs обстановката предлага автомобилни регистрационни номера от цял ​​свят, кожени дивани и аромати, носещи се от кухнята.

Разбира се, да посетите Кито и да не опитате еквадорска кухня е грехота. Закусвалнята Hornado е много обичана както от туристите, така и от местните жители. Тя предлага огромен избор ястия от всички видове царевица, свинско месо, супи. И всичко това под ненатрапчивия акомпанимент на национален музикален състав.

Още: На кой щат е столица Бостън

Забележителности и атракции в Кито

Туристите се интересуват най-много от историческия център, където се намира президентската резиденция. Наистина има на какво да се възхищават, защото сградата е украсена със сложни декоративни балкони и стенописи.

Интересни са старите къщи с умело преплетена система от дворове и тераси. В Кито има и арена за корида - Plaza de Toro's, където се събират най-добрите матадори в света за кървави битки с бикове. Този екзотичен спектакъл не е за хора със слаби сърца, но си заслужава да се види - още повече, че в Еквадор не се провеждат често кориди, а само по празници.

Паркове в Кито

„Метрополитано“ е най-големият градски парк в Южна Америка. По-голямата част от него е заета от евкалиптова гора, пресечена от пътеки, а в източните части на парка има панорами към вулканите Котопакси, Антисана и долината на река Гуайлабамба.

В сянката на ароматни магнолии е приятно да се разхождате в гигантския парк La Carolina, където има много спортни игрища за футбол и баскетбол, музей на динозаврите, терариум и изложбен център.

Паркът El Ejido е домакин на пазар за сувенири всяка събота и неделя, където можете да закупите копия на известни картини, направени от местни художници, както и традиционни пуловери, наметала „пончо“, килими и бижута.

Линията на екватора

Само на 27 км от Кито минава линията на екватора. Тук се намират Паметникът на екватора, Етнографско-културен музей „По средата на света“ и живописни развалини от времето на инките. Паметникът, издигнат на линията на екватора, е едно от най-посещаваните места в Еквадор.

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес