Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е най-високата планина в света?

05 юли 2022, 18:15 часа

Най-високите планини в света привличат алпинисти. Те рискуват живота си в името на съкровената си мечта да изкачат "осемхилядник".

Еверест, Джомолунгма или Сагарматха, е най-високата планина в света - 8848 м. Върхът се намира на хималайския хребет Махалангур-Химал на границата между Непал и Китай.

Еверест е оформена като тристранна пирамида с неправилна форма. Еверест е много студено място. Средната температура през юли е -19°С, през януари достига до -36°С. Върхът се намира на долната граница на височинното струйно течение. Ето защо тук са възможни внезапни бури със силни пориви на вятъра до 160 km / h и спад на температурата до -60 ° C.

Поради статута на най-високата планина, Еверест е най-популярният "осемхилядник" сред алпинистите. Трябва да изкачите 8,5 км, изкачването до върха отнема около два месеца. По-голямата част от времето е отделено за аклиматизация, изкачване до лагерите, разположени на склоновете и слизане за почивка.

Знаете ли какво е славянското име на Стара планина?

Изкачването на върха на Еверест е трудно изпитание за всеки човек, независимо от нивото на подготовка. По време на изкачването алпинистът губи около 15 кг тегло.

Общата цена на експедицията струва средно $ 90 хил. В момента около 10 хиляди души са изкачили върха, около 200 алпинисти са загинали по време на изкачването.

Чогори или К2 е вторият по височина връх в света. Планината е най-северният "осемхилядник". Височината му е 8614 м. Намира се на границата на Китай и Пакистан в планинската система Каракорум. Чогори е най-трудната и опасна планина в света за алпинисти. Поради факта, че планината е най-северната сред "осемхилядниците", изкачването й е усложнено от лошо време и височинна болест.

Смъртността сред катерачите, опитващи се да покорят планината, е 23%. Катеренето през зимата граничи със смъртоносен риск и безразсъдна смелост.

Общо са направени около 400 опита за изкачване. Изкачването на Чогори е технически много по-трудно от изкачването на Еверест. Тази планина не търпи аматьори и дори огромният опит в катеренето не е достатъчен за успеха на експедицията. Необходимо е времето да е благоприятно за пътуващите.

Знаете ли коя е най-дългата планина в света?

Канчендзьонга е третата по височина планина на Земята, най-високата планина в Индия. Височината на върха е 8586 м надморска височина. Намира се на границата на Индия и Непал. Върхът се издига над планинската верига Канчендзьонга в Хималаите.

До 1852 г. Канчендзьонга е смятана за най-високата планина в света. Но нови експедиции до Хималаите установяват, че Джомолунгма е по-висока. По-късно Чогори я изпреварва.

Планината Канчендзьонга е опасна. Смъртността по време на изкачване обикновено се намалява поради повишените мерки за сигурност, техническите средства и услугите на носачи и спасители. Канчендзьонга е изключение от това правило. В някои години броят на произшествията по нея достига 22%.

Лхотце е четвъртата по височина планина в света - 8516 м. Намира се на границата на Китай и Непал в планинската верига Махалангур-Химал в Хималаите. Лхотце е съсед на Еверест. Лхотце е отделен от Еверест с проход, така че спортистите се опитват да завладеят тази планина заедно с Чомолунгма.

Макалу е петият по височина "осемхилядник" на Земята. Височината на планината достига 8485 м. Намира се на границата на Непал и Китай в източната част на хребета Махалангур-Химал в Хималаите на разстояние 22 км по права линия от Еверест.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес