Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е идеалната гарнитура за перфектната пържола?

28 юни 2023, 13:14 часа

Пържолата по принцип си е самодостатъчна, но въпреки това, вкусът на пържолата се разкрива напълно до „правилната“ гарнитура.

3 правила за перфектната гарнитура

Основните задачи на гарнитурите са да подчертаят печелившите страни на основното ястие, да скрият недостатъците му и да подпомогнат храносмилането.

Не е подходящ за телешки пържоли:

- кисели съставки: кисело зеле, задушено зеле, кисели краставички;

- подправки с подчертан вкус;

- плодове - цитрусови плодове, ананаси.

Тези добавки няма да могат да подчертаят вкуса на скъпото телешко месо, по-скоро ще го „убият“ или „заглушат“.

Не сервирайте пържоли със зърнени храни, тестени изделия и салати, объркани или полети с майонеза: ще бъде трудно за тялото да смила тази комбинация от съставки и те няма да добавят вкус или изтънченост.ю

Ето какво трябва да добавите, когато овкусявате свинските пържоли, и ще имат невероятен аромат

Класически гарнитури към пържола, които ще я направят още по-вкусна

Зеленчуците на скара са универсално допълнение. Малко количество балсамов оцет ще добави лека киселинност, която идеално подчертава вкуса на червеното месо.

Всякакъв вид картофи върви добре с телешки стек: пържени картофи, картофено пюре, огратен. Основното нещо е да не се увличате с горещи подправки: горчица, хрян, чесън, за да не заглушите аромата на месото. 

Любителите на „топещото се“ филе миньон предпочитат крехък спанак, задушен в сметана или печени на скара аспержи като добавка към него.

Пържола и гъби са комбинация, толкова популярна, колкото пържола с картофи. И ако помолите готвача да направи гъби на скара с лека балсамова глазура, никога няма да забравите това ястие!

Половин домат на скара е класически стек хаус за любителите на контрастиращи вкусове и текстури. Леко карамелизираната повърхност, опушеният вкус и хладната, сладка червена доматена сърцевина правят страхотно съчетание с всяка пържола, от първокласна до алтернативна.

Зеленчукови салати, подправени с балсамов оцет, морска сол, зехтин, както и вегетариански шишчета на скара, зелен фасул, зелен грах - перфектно допълват красиво приготвената пържола.

Как да приготвим перфектните пържоли

Пресните зеленчуци са не само красиви и вкусни, но и здравословни. Те помагат на тялото да се справи с "тежкото" говеждо месо, тъй като съдържат вещества, които подпомагат храносмилането.

Най-добрата гарнитура към пържола е чаша добро вино. Ако не сте от тях, то изборът на добавка към любимото ви месо е вашето кулинарно предпочитание.

Служителите на ресторанта, който се грижи за своите гости, ще предложат съставки, които най-добре ще подчертаят достойнствата на избрания стек. Това допълнение с право ще бъде украса към ястието - така думата "гарнитура" се превежда от френски.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес