Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой компот е перфектен за сваляне на висока температура?

05 септември 2023, 18:22 часа

Компотът от сушени плодове (ябълки, круши, череши, сушени кайсии, стафиди), ще бъде полезен при високи температури, но трябва да се има предвид, че сините сливи и сушените кайсии причиняват разхлабване на изпражненията, а крушата укрепва този процес. По време на заболяването някои приготвят плодови напитки от червени боровинки.

Компот от малини или сок

Всички знаят, че малините са най-ефикасното средство срещу температура. Подходящ е във всякаква форма: прясна, замразена, пасирана със захар, под формата на конфитюр или компот. Основното е, че напитката не трябва да е гореща, в противен случай няма да работи за сваляне на топлината!

Полезни ли са компотите?

Плодовете съдържат органични киселини, сред които салицилова киселина. Спира възпалителния процес и има потогонно действие. Той е добър аналог на аспирина. За разлика от аптеката не уврежда стомашната лигавица. Ако нямате плодове, могат да се появят листа, млади издънки, пресни или сушени.

Компот от сушени плодове

В училищните столове често го дават, кой би помислил, че е много полезен. Важно: компотът не трябва да е прекалено сладък!!!

Стафиди, сушени кайсии, сини сливи и фурми са богати на соли на салициловата киселина. Болният обикновено няма апетит, затова се варят компоти. Той ще нормализира водно-солевия баланс, ще помогне да се избегне дехидратация, ще свали температурата без хапчета!

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес