Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е най-големият град на остров Крит?

16 юли 2024, 15:22 часа

Столицата на Крит - съвременният град Ираклион, получил името си в чест на древногръцкия герой Херкулес, който извършил един от своите подвизи на острова. Отличните условия за отдих и богатата история отдавна са превърнали това място в една от най-популярните дестинации за почивка. Динамично развиващата се инфраструктура е подготвила за туристите шикозни бутици и ресторанти, улици, пълни със сувенирни магазини и шумни кафенета с аромати на местна кухня.

Ираклион е не само един от съвременните центрове на живота в Гърция, но и град с богато културно наследство. Туристите могат да посетят такива археологически забележителности като лабиринта на Минотавъра в двореца Кносос, известен на всички от митове и легенди, или разкопките на минойските градове. Богатото минало хармонично съжителства с естествената красота на това място. Живописните околности на Ираклион, извисяващи се над морето, предлагат пейзажи с градини, лозя и маслинови горички, каменисти и пясъчни плажове.

Ново силно земетресение край остров Крит

Развлечения и забележителности

Най-легендарната забележителност на Ираклион е легендарният дворец Кносос - само на един хвърлей от града. В самия град си струва да посетите Историческия музей, да видите отбранителните стени и фонтана „Бембо“, да посетите минойски руини.

Херсонисос е известен с останките от театри, базилика и аквариуми, а Кокини-Хани – с аквапарка Water City и Критския аквариум. В Агия Пелагия непременно трябва да посетите едноименната църква, както и да научите повече за живота на Ел Греко.

Историята на Ираклион започва преди повече от 200 хиляди години - Историческият музей ще ви помогне да разберете дълбочината и значението на това място. В музея се съхраняват не само исторически документи, но и произведения на критски иконописци.

Не бива да пропускате и един от най-добрите музеи в света, който съхранява съкровищата на минойската култура - Археологическият музей на Ираклион. Богата колекция от уникални предмети, открити на Крит от 1883 г. насам, дава възможност да се запознаете с културното наследство на острова.

Мощни отбранителни стени, построени през ХVІ век около Ираклион, фонтани, украсени с релефни гербове - всичко това са неоспорими доказателстви за венецианската епоха. Венецианският фонтан „Бембо“ на площад „Корнару“ е признат за един от най-впечатляващите.

Дворецът Кносос

Особено популярни сред туристите са руините на известния дворец Кносос, който е породил митовете за Минотавъра, смелия герой Тезей и удивителната нишка на Ариадна. Сложната архитектурна структура под формата на лабиринт с уникални скулптури и рисунки ви помага да се потопите в митичната атмосфера на онази епоха. Сред местните чудеса са баня и тоалетна, построени преди 3600 години, тронът на царя-жрец и царският път – най-старият в Европа.

На около 70 км от Ираклион и на 5 км от морето се намират руините на древния град Фестос с дворец, издигнат също от цар Минос – строителя на Лабиринта.

Кой е най-големият гръцки остров?

Кухня и ресторанти на Ираклион

Тук всеки може да намери ястие „на вкус“ сред стотици барове и таверни, разкошни ресторанти и уютни кафенета, където можете да опитате гръцка и европейска кухня. Особено популярни сред туристите са морските дарове. Рибни ястия се сервират в почти всички ресторанти в града и се приготвят по старинни кулинарни рецепти. Тук можете да опитате октопод на въглища с макарони, калмари, червен лаврак или риба-меч.

Не пропускайте и възможността да оцените пикантния вкус на местния сос „тарамосалата“. Пресните морски дарове, приготвени от сръчните ръце на местните готвачи, изненадват приятно и най-взискателния клиент със съотношението „цена-качество“. Можете да опитате агнешки и свински ребърца на скара или заешко стифадо.

Но не забравяйте и за десертите - прясно изпечени бутер сладкиши с пълнеж от сирене и диви билки (калицуния), кисело мляко с мед и много други вкусни традиционни сладки от местните пекарни.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес