Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е най-старият социален комплекс в Европа

13 ноември 2015, 10:14 часа

Най-могъщият финансист от епохата на Ренесанса – Якоб Фугер, е най-известен с благотворителната си дейност. Вярвал, че всеки, който работи, независимо колко е беден, заслужава покрив над главата си, така че построил първия в света комплекс от социални жилища за нуждаещи се. Нарича се „Фугерай” или „кварталът на Фугер”.

Най-поразителното е, че кварталът е все още действащ, като се финансира от фондация, създадена с парите на Фугер.

Условията да живеете там са същите, каквито са били преди близо 500 години – необходимо е да сте живели поне 2 години в Аугсбург, да сте католик и социално слаб без допълнителни дългове към държавата.

През 1514 г. Якоб Фугер купува парцела и започва изграждането на комплекса „Фугерай“. Строежът започва през 1516 г. и до 1523 г. са построени 52 сгради, предназначени за занаятчии и работници. Основната цел е била да се предложи жилище на хора в неравностойно положение, а заплащането да бъде символично – една сребърна монета и всекидневни молитви за семейството на Фугер.

Помещенията във „Фурегей“ представляват апартаменти с големина 45 – 65 кв.м, но тъй като всяко жилище има изглед към улицата, създават илюзията, че това са къщи. Всеки апартамент е самостоятелен и включва кухня, антре, спалня и малък хол. Апартаментите, които са на първите етажи, разполагат със собствена малка градина и барака, а тези на горните етажи могат да се възползват от таванско помещение. Всички жилища са пригодени за нормален начин на живот с електричество и вода.

През 2006 г. някои от апартаментите на първите етажи се превръщат в музеи, достъпни за всички, които искат да разберат малко повече за селището и неговата история. Звънците на вратите са също интересен културен елемент на града и представляват сложни плетенични форми, всеки се отличава със своята уникалност, а някои датират от времето, преди да има улично осветление. Една от множеството забележителности на „Фугерай“, запазила се от времето на неговото построяване, са портите, които заграждат комплекса и се затварят точно в 22 ч. вечерта всеки ден.

През 17. век като резултат от войни, чума и глад Аугсбург загубва повече от половината си постройки, включително и тези, построени от фондацията на Фугер.

През 1944 г. половината от жилищата във „Фугерай“ стават жертви на въздушно нападение над Аугсбург. Благодарение на бункер, който е бил построен през 1943 г., почти всички жители на града се спасяват. След войната започва реставрирането на Аугсбург. През 70-те на 20. век „Фурегей“ се разширява с една трета, придобивайки сегашните си размери.

Около 150 човека живеят днес във „Фугерай“ и все още плащат стойността на една тогавашна сребърна монета или 0,88 евроцента на месец. Комплексът се е превърнал в една от основните атракции в Аугсбург със своята история и автентичен вид, който се е запазил в продължение на 500 години.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес