Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е най-дългият въжен мост в България?

07 ноември 2022, 18:00 часа

Мечтаете за уикенд в хармония с природата, без шум  и навалица, без лукс и суета? Препоръчваме ви разходка до някое китно и чудно красиво българско селце, заобиколено от приказна природа с местно население, броящо се на пръстите на двете ви ръце. Още по-добре, ако до него не води път за автомобили, а… въжен мост. Именно такова е село Лисиците – място, в което времето сякаш е спряло, местното население е на изживяване, а единственият начин да стигнеш до него и да се потопиш в сюрреалистичната му красота е през мост над тихите и застинали води на язовир „Студен кладенец” – най-дългият въжен мост в България.

Знаете ли защо се казва "Орлов мост"?

Най-дългият въжен мост в България

Мостът, провесил своята гръд над язовир „Студен кладенец“, водещ до село Лисиците, е не само най-дългият въжен мост в България, но по-любопитното е и че е единственият начин да стигнете до селото. Друг път за това сякаш изваяно от ръката на скулптор красиво място няма. Разстоянието от край до край на моста е цели 260 метра, като е разположен в най-тясната част на язовира. Най-дългият въжен мост в България примамва посетителите с романтиката и красотата си, с гледката, която разкрива пред очите на всеки, застанал в средата му. И докато за местните най-дългият въжен мост в България е просто единственият начин да стигнат до дома си и път, който въпреки старостта си извървяват, за да си закупят провизии, тъй като в селото липсва магазин, то за посетителите мостът е място за снимки, спомени и чиста наслада.
Селото, следователно и мостът, се намират близо до Кърджали, като мостът в неговия съвременен вид датира от 1993 година, когато наводнение отнася стария и откъсва шепата местни жители на село Лисиците от света – нещо, което налага мостът да бъде благоустроен и да се превърне в най-дългия въжен мост в България. Старият мост, загубен и разрушен по време на наводнението през 19993 година, е строен според писмените данни през 1975 година от инж. Петър Видински.

Знаете ли къде се намира Шареният мост в София?

Как да стигнете до най-дългия въжен мост в България?

До най-дългия въжен мост в България също не води автомобилен път. Мястото е диво, неподправено и омагьосващо, недокоснато и непогубено от човешка ръка. Цели 40-50 минути по черен път водят до моста, а до въпросният черен път се стига от село Широко поле. Въпреки липсата на автомобилен път или пък може би именно поради това, мястото е популярно за разходки, отдих и туризъм. До селото без пътища и улици, без автомобили, с улични чешми и с шепа местни жители, до оживялата история и живата приказка - село Лисиците, може да стигнете именно през въжения мост или с лодка през язовира, ако се страхувате от мостове. Но поне му се полюбувайте, не всеки ден виждате най-дългия въжен мост в България. Макар да е само на 10-тина километра от оживения и модерен град – Кърджали – селото е притихнало и останало векове назад във времето – в годините на каменните къщи, селските чешми, животът сред природата и тишината, по-ценна от злато, която не може да получите в големия град. Истинската наслада за сетивата ви очаква.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес