Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е най-добрият заместител на бакпулвера?

17 юни 2024, 10:11 часа

Бакпулверът представлява универсална съставка за готвене, използвана за придаване на специална, ефирна текстура на печивата. Пухкаво тесто, особено вкусни кифлички, разкошна пица са само част от лакомствата, в които се включва.

Най-важните компоненти на бакпулвера са содата за хляб и лимонената киселина. За да се предотврати преждевременна реакция на „гасене“, към тях се добавя брашно или нишесте.

С какво може да замените бакпулвера?

Проста домашна смес

Най-достъпният вариант е сами да приготвите смес, подобна на индустриалния бакпулвер. За целта ви трябват сода, лимонена киселина и пшенично брашно (или нишесте). Пропорциите са следните: 5 с. л. сода, 3 с. л. лимонена киселина, 12 с. л. брашно.

Бъдете внимателни и предпазливи: всички съставки трябва да бъдат внимателно, бавно смесени в стъклена купа. Лъжицата трябва да е суха (можете да вземете дървена шпатула). Указанията за употреба са прости: 1 чаена лъжичка домашно приготвена смес се равнява на 1 чаена лъжичка (или 5 грама) купен от магазина бакпулвер. Добавяйте сместа при приготвяне на бисквитено, маслено и маслено тесто.

Бакпулвер за цветя – ето кога е задължителен за тях

Сода

Вторият начин е да си припомним кулинарните традиции на по-старото поколение и да направим както нашите майки и баби: вземате обикновена сода (на прах) и я добавяте към тесто, чийто състав се основава на кисели съставки (закваска, плодове, сок).

Сода и оцет

Третият метод е подобен на предишния, но е по-универсален: добавяте оцет към содата (половин чаена лъжичка сода и четвърт чаена лъжичка оцет) и границите на приложение ще се разширят значително: тази смес може да се добави към всякакво тесто. Само обърнете внимание, че тестото с тази алтернатива на бакпулвера не може да бъде оставено да „престои“; трябва да се изпече веднага.

Газирана вода

Ако основата на вашето тесто е вода (например, правите безквасно тесто за кнедли), добавете към него газирана вода! Съдържащият се в нея въглероден двуокис ще придаде на готовото ястие необходимата текстура и ефирност. Можете да подсилите ефекта, като добавите щипка сол и лимонена киселина към тестото след содата.

Ароматен алкохол

Порция ром или коняк може да замени бакпулвера. Цялата тайна е, че алкохолът неутрализира лепкавостта на брашното, в резултат на което тестото става пухкаво, рохкаво и нежно. Пропорциите тук са следните: една супена лъжица алкохол на килограм тесто.

Разбити белтъци

Ако рецептата изисква яйца, може да разбиете белтъците за „въздушна“ текстура и лекота на тестото. Отделяте белтъците от жълтъците и ги разбивате до „твърди връхчета“. Добавяте ги към тестото на части и разбърквате малко, колкото да се смесят с останалите съставки – така добавяте ефирност на печивата без никакви набухватели.

Изборът зависи от тестото: сода за хляб ли да добавите или бакпулвер?

Основното правило, което винаги трябва да помните, е, че содата за хляб и бакпулверът не са взаимозаменяеми. Тези прахове се добавят към различни видове тесто, за да го направят пухкаво и вкусно.

Бакпулвер или сода за тестото - ето кога се слагат

Кога да добавите сода за хляб към тестото?

Ще бъде полезна само, ако присъстват кисели съставки (например заквасена сметана, суроватка, кисело мляко и др.). Ако в тестото няма такива, содата се „гаси“. За това се използват лимонов, ягодоплоден (от кисели ягодови плодове, най-подходящи са недозрели къпини) сок или оцет. В този случай обаче е трудно да се предвиди дали печените продукти ще се окажат вкусни.

Кога е по-добре да се добавя бакпулвер към тестото?

Ако не искате да „гасите“ содата за хляб, по-добре използвайте бакпулвер. Обикновено той се смесва със сухи съставки (като брашно) и се добавят течни. По това време можете да видите как реакцията започва да освобождава мехурчета във въздуха.

Както можете да видите, има няколко начина да замените бакпулвера, които могат да ви се притекат на помощ в нужния момент.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес