Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой би предположил, че тази поза на спане не е подходяща за вас

29 януари 2022, 19:30 часа

Замисляли ли сте се някога дали позата, в която ви е най - удобно да спите вечер, всъщност е полезна за вашето здраве. Качеството на съня зависи от много фактори, но един от ключовите е именно позата. В статията ще разгледаме удобството на позициите на тялото по време на сън погледнато през призмата на Аюрведа и от медицинска гледна точка.

От гледна точка на философията Аюрведа

Когато спите на дясната си страна енергията, която преминава от там ви прави по - активен. Хората вярващи в тази философия свързват спането надясно с Бог Шива. Според тях, спейки така все едно му се покланяте. В това положение тялото ще си почине по - добре, защото енергията и въздуха влизат през лявата ноздра, която допуска лунната енергия. Така организма ви се охлажда. Ако сте имали по - изтощителен ден и нервната ви система е повече превъзбудена е отлична идея да си легнете на дясната страна.

Когато спите на лявата си страна тялото ви ще се затопли, защото вдишването през дясната ноздра привлича и активира повече слънчева енергия. Това положение не ви позволява да си отпочинете напълно, но пък подобрява храносмилането.

Позиция по гръб не е подходяща за всеки човек, защото притиска централния канал, но пък е много полезна за балансирането на енергията.

Спане по корем не е препоръчително за никого. Според източната философия тя принизява човека до животното като блокира всички чакри.

Най - общо казано според повечето посветени в Аюрведа най - добре би било ако спите на дясната си страна, но въпреки това всеки сам може да прецени позицията, в която се чувства най - добре и удобно.

От медицинска гледна точка

Според медицината спането в позиция по корем не е никак подходящо по отношение на здравето. Когато заспите в тази поза освен, че ще сдобиете с болки в гърба поради неправилното разпределение на тежестта върху гръбнака, но и е много вероятно да получите отоци и бръчки заради това, че лицето ви е заровено във възглавницата цяла нощ. Съвета, който може да ви дадем е да премахнете възглавницата или да си вземете най - ниската възможна. За да запазите по - добре гръбначната извивка в тази позиция е препоръчително да подложите нещо под таза си - например одеало или малка възглавничка.

Спането по гръб е много по - препоръчителен вариант. Препоръчва се при проблеми със ставите, но е крайно неподходящо за тези от вас, които страдат от сънна апнея или имат проблеми с хъркането.
Позицията на лявата страна е най - полезна по отношение на здравето. Препоръчително е да спите в тази позиция ако имате проблеми с храносмилателната система - лениви черва, запек, рефлукс. При хъркащите също е много добре да спазвате тази посока за сън. Хубаво е да редувате лява с дясна страна, защото е научно доказано, че хората които спят постоянно или по - често на едната си страна са повече предразположени към образуване на камъни в бъбреците, а също така се възпрепятства и работата на бъбреците.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес