Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са трите типа токсични колеги или служители и как да се справим с тях?

01 май 2023, 16:00 часа

Ако имате токсичен колега, клиент или служител, знаете колко лесно този човек може да отнеме от енергията ви. Дори по-лошо, един токсичен човек може да повлече целия екип или малка компания.

Как да предотвратите всичко това? Чрез възприемане на двупосочен подход. Научете се как да се справяте с конкретните видове токсични хора, за да сведете до минимум вредата, която причиняват на останалата част от екипа. И също толкова важно, научете се да разпознавате ранните признаци, че някой може да е токсичен човек и избягвайте да назначавате такъв във вашата компания.

Този съвет идва от Мат Хигинс, предприемач и автор. „Когато срещнете човек за първи път, вие го виждате в най-добрата му светлина“, пише той в публикация. „Така че, когато срещна някого, с когото трудно се разбирам или който показва поведение, което не мога да си обясня, стоя далеч.“

Ето трите най-лоши типа токсични хора:

Крадец

Крадците се притесняват от успехите на други хора и затова се опитват да ги приобщят към себе си. „В компания, в която работех преди много време, мой приятел представи идея за изцяло нов продукт, който да служи на нов пазар, като същевременно се вписва идеално в нашата съществуваща продуктова линия. За съжаление той представи тази идея на нашия шеф. Шефът му благодари и след това продължи с плановете за пускане на новия продукт тайно и без да намесва моя приятел, който даде идеята. Моят приятел научи за това в деня, в който продуктът беше обявен на обществеността. Беше побеснял. И въпреки че компанията го повиши, той напусна скоро след това“, споделя Хигинс.

10 отровни типа хора, които е полезно да избягваме

Как трябва да се справите с такъв тип човек на собственото си работно място? Започнете, като бъдете уверени и настоятелни, което ще намали вероятността „крадецът“ да се забърка с вас, казва Хигинс. И като шеф, уверете се, че наистина знаете кой от служителите ви предлага добри идеи или върши страхотна работа и че ги признавате за това.

Мъченик

Мъчениците се заемат с изключително много работа, като през цялото време мърморят колко неоценени са и как те трябва да правят всичко. Те могат да свършат много работа, но на висока цена за своите колеги и шефове. Ако имате служител или колега, който доброволно изпълнява всякакви задачи, след което остава на работа до края на деня, за да я свърши, може би си имате работа с мъченик.

Знаци, че в обкръжението ви има отрицателни личности

Най-добрата ви стратегия е да убедите мъченика, че ще бъде от полза за другите, ако сподели част от работата си. Уведомете ги например, че новият стажант наистина се нуждае от опит в една от тези задачи. Кажете им, че е добре, ако дадена задача е изпълнена по-малко перфектно, отколкото те биха я направили. Мъчениците са склонни да искат признание за всичките си усилия. Така че може също да помогне, ако похвалите хората, които са добри в сътрудничеството или делегирането на работата си.

Манипулатори

Това са може би най-токсичните служители или колеги от всички, защото ви карат да се съмнявате в собственото си усещане за реалност, като се преструвате, че нещата не са такива, каквито са в действителност. Ако някога някой искрено ви е обяснявал, че нещо не е част от работата му, когато знаете, че е в длъжностната му характеристика или да твърдите, че му е обещано повишение, когато много добре знаете, че такова обещание не е било дадено, най-вероятно си имате работа с манипулатор.

Най-добрият начин да се справите с такъв човек е да поставите твърди правила и крайни срокове с ясна следа на хартия, за да знаят, че трябва да свършат работата, която очаквате от тях. След това игнорирайте всяка драма, която се опитват да създадат, като ви подведат или излъжат, и насърчете другите служители да направят същото.

Хигинс е прав, че най-добрият и най-лесният подход обикновено е да ги избягвате и да ги махнете от вашата компания или екип, ако можете. Но понякога това няма как да се случи. Когато попаднете в такава ситуация е добре да знаете как да се справите с тях.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес