Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са предупредителните знаци за надбъбречната умора?

17 януари 2022, 13:40 часа

Синдром на умората и надбъбречната жлеза - този термин се появи едва наскоро в медицината, но много експерти вече наричат ​​това състояние болестта на 21-ви век или синдрома на напрежението на нашето време.

В съвременния свят около 80% от хората в една или друга степен страдат от този синдром! Въздействието върху тялото на стрес, тревожност, хронични заболявания води до първите симптоми на надбъбречна умора. Такива признаци включват:

·        постоянна умора;

·        трудно ставане от леглото сутрин;

·        разсеяност, невнимание;

·        наддаване на тегло, особено появата на наднормено тегло в областта на талията;

·        желание за сладки и солени храни;

·        безразличие към всичко;

·        мускулна слабост;

·        проблеми със съня;

·        косопад;

·        други проблеми.

Какво представляват надбъбречните жлези и какви функции изпълняват в нашето тяло?

Надбъбречните жлези са много малки сдвоени жлези, разположени в долната част на гърба, над горната част на бъбреците, и са част от ендокринната система.

Надбъбречните жлези произвеждат около 50 биологично активни вещества – хормони (минералокортикоиди, глюкокортикоиди, полови хормони), които регулират обмяната на веществата, процесите на растеж, пубертета, стресовите реакции и много други процеси.

Надбъбречните жлези са отговорни за реакцията на тялото към стреса, като синтезират хормоните адреналин и кортизол.

Под въздействието на адреналина зениците се увеличават, кръвното налягане се повишава, дишането и сърдечната честота се ускоряват, усеща се прилив на сила.

Хормонът кортизол също се произвежда активно от надбъбречните жлези в отговор на стрес. Основната му задача е да подготви тялото за променящите се условия на околната среда. Под действието на кортизола се регулира нивото на глюкозата в кръвта, активира се мозъчната дейност, контролира се нивото на кръвното налягане и се определя работата на имунната система на организма.

Как се появява надбъбречната умора?

Излагането на постоянен стрес може да доведе до претоварване на надбъбречните жлези, претоварване и нараняване и да произвеждат повече или по-малко от хормоните, от които се нуждаят, причинявайки депресия, промени в настроението, разсейване, забравяне и др.

Когато надбъбречните жлези работят лошо, други органи също попадат под атака. Сърцето работи при максимални натоварвания, панкреасът може да се възпали, нервната система и мозъкът забавят работата си.

Не само постоянният продължителен стрес може да наруши функционирането на надбъбречните жлези, но и липсата на сън, неправилното хранене, липсата на движение, излагането на токсини от околната среда, остър стрес също се отразява негативно на функционирането на ендокринната система.

Как да помогнем на надбъбречните жлези да подобрят работата си?

Осигурете правилно хранене, изключете кофеина, захарта и неговите заместители, хидрогенирани масла.

Създайте график за сън и почивка. Нощният сън трябва да бъде най-малко 8 часа. Важно е да спите в пълна.

Възстановяване на клетките на тъканите на надбъбречните жлези, нормализиране на нарушения хормонален метаболизъм.

Поддържане на работоспособността и намаляване на умората при активен спорт и тежък физически, повишен психически стрес

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес