Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-добрите заместители на любимото маскарпоне?

18 юли 2024, 16:00 часа

Маскарпоне е фино сирене, произхождащо от Италия, една от основните съставки в средиземноморската кухня. С него се приготвят традиционни десерти, торти и пайове.

То се появява в италианска Ломбардия в началото на ХVІ-ХVІІ в. Това не е сирене в обичайния смисъл, тъй като се прави не с ферментирали млечни закваски или ензими, а по традиция от мазна биволска сметана. Тя се загрява се и се добавя винен оцет за сгъстяване. След това се пълни в платнени торби, които се окачват на хладно място, за да се отцеди суроватката, продуктът да се компресира и да придобие необходимата консистенция. Резултатът е меко, бяло сирене с най-фин вкус на сметана и еднородна структура без коричка и твърди части.

Но с времето технологията за производство на маскарпоне се е променила: днес вместо биволска сметана обикновено се използва кравешка или козя, а вместо винен оцет - лимонена киселина.

Пролетна торта с маскарпоне и ягоди

Какво най-често се приготвя от маскарпоне?

Традиционно от маскарпоне се приготвят десерти: тирамису, чийзкейкове и тарталети, профитроли, тарти, брауни, милфей, панакота, семифредо и други деликатеси.

Но това известно италианско сирене е добро не само за десерти. Поради високото си съдържание на мазнини и сравнително неутрален вкус, то се съчетава добре с осолена червена риба, месо от раци и други морски дарове. Можете дори да правите сандвичи с него, като го намазвате върху хляб вместо масло. Маскарпонето ще служи и като хармонично допълнение към макарони с гъби, лазаня, равиоли със спанак и чесън.

Основни заместители

Някои ферментирали млечни продукти могат успешно да заменят тази скъпа кулинарна съставка.

Рикота

Сиренето рикота е може би най-близкият и диетичен аналог. Произвежда се от суроватка с добавка на лимонена, винена или солна киселина. Ако изходната суровина е краве мляко, съдържанието на мазнини в продукта е само 8%, с овче е 24%. Перфектно ще играе ролята на маскарпоне във всяко ястие. Трябва обаче да изберете рикота с най-неутрален вкус: с осолени или пушени сортове не е същото.

Крема сирене

Меките кремообразни сирена, леко подобни на извара, често могат да заменят маскарпонето, без да нарушават вкуса на ястието.

Сметана

Ако е възможно, използвайте домашна, възможно най-мазната сметана така, че консистенцията да е възможно най-подобна на оригиналното маскарпоне.

Извара

Ако искате да спестите от закупуването на скъп продукт, можете да използвате най-простата опция за замяна - смесете пълномаслена извара със сметана.

Съставки: мазна извара - 300 г, сметана (най-малко 30%) - 100 мл, яйца – 2 бр. (жълтъците се отделят от белтъците), пудра захар - 100 г.

Първо се разбива изварата, след това жълтъците и половината пудра захар, добавят се белтъците и втората половина от захарта, накрая сметаната. Всички съставки разбити и смесени в кремообразна, хомогенна маса.

Рецепта за домашно маскарпоне

Да се приготви маскарпоне в домашни условия не е много сложно. Разбира се, рецептата е напълно нетрадиционна, но полученият продукт ще бъде най-добрият аналог на желания образец.

Домашно маскарпоне

Съставки: сметана (поне 25%) - 500 мл, сок от половин лимон.

Как се приготвя?

Изсипвате сметаната в метален съд и го слагате на слаб котлон (на температура приблизително 75°С) за 12 минути, като разбърквате от време на време. Добавяте лимоновия сок към горещата сметана и загрявате за 5-7 минути на котлона при непрекъснато бъркане. Веднага след като съдържанието започне да се надига, трябва да свалите съда от котлона.След като сметаната се охлади, трябва да я отцедите в гевгир, който да бъде покрит предварително със 7-8 слоя марля. Съхранявайте сметаната така около 3 часа, така че цялата суроватка да се отцеди. Домашното маскарпоне е готово!

Може да се използва веднага или да се съхранява в чист, херметически затворен съд в хладилника няколко дни.

Приятен апетит!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес