Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога е по-полезно е да си вземете душ: сутрин или вечер?

28 юни 2023, 18:44 часа

Спорът дали е по-полезно да си вземете душ сутрин или вечер е често срещан. И двата варианта имат своите достойнства, а изборът в крайна сметка зависи от личните предпочитания, начина на живот и индивидуалните нужди. Въпреки това, като се вземат предвид различни фактори, вземането на душ сутрин обикновено предлага повече практически предимства за повечето хора.

Едно от основните предимства на сутрешния душ е ободряващият му ефект. Освежаващият душ може да ви помогне да се събудите и да съживите тялото си, което го прави отличен начин да започнете деня си. Топлата вода, която се стича по тялото ви, може да стимулира сетивата ви, да засили кръвообращението и да ви даде прилив на енергия, подготвяйки ви за предстоящия ден. Тя може да помогне за премахване на сънливостта и да насърчи бдителността, което ви позволява да се чувствате по-съсредоточени и готови да се справите със задачите си.

Сутрешен или вечерен душ – кой е по-полезен

Освен това сутрешният душ има хигиенни предимства. По време на сън тялото естествено произвежда масла, пот и мъртви кожни клетки, които могат да се натрупат по кожата и косата ви. Сутрешният душ помага за почистването на тези замърсявания, като ви оставя да се чувствате свежи и чисти през целия ден. Той също така помага за предотвратяване на миризмата на тялото и насърчава добрата лична хигиена.

За хора с алергии или дихателни проблеми сутрешният душ може да донесе облекчение. През нощта алергени като прах и цветен прашец могат да се натрупат по косата и кожата ви. Сутрешният душ отмива тези дразнители, като намалява вероятността от алергични реакции и облекчава задръстванията или затрудненията в дишането.

Полезен ли е студеният душ – вижте какво казват учените

От практическа гледна точка сутрешният душ ви позволява да спестите време през натоварения си ден. Можете да използвате душа като възможност да планирате графика си, да съберете мислите си или дори да практикувате мисловна дейност. Освен това оформянето на косата става по-удобно след сутрешен душ, тъй като е по-лесно да оформите и управлявате прясно измитата коса в сравнение с прическата от леглото или от нощта.

Въпреки че вечерните душове могат да бъдат релаксиращи и да помогнат за отмиване на стреса от деня, те може да не са толкова подходящи за всеки. Някои хора смятат, че вземането на душ преди лягане може да затрудни заспиването поради повишена бдителност или дискомфорт от мократа коса. Освен това, ако сте склонни да се изпотявате силно по време на сън, сутрешният душ може да е за предпочитане, за да поддържате свежестта и чистотата през целия ден.

В крайна сметка решението кога да си вземете душ зависи от личните предпочитания и факторите на начина на живот. Въпреки това, като се имат предвид ободряващите ефекти, хигиенните предимства и ползите от спестяването на време, сутрешният душ е по-полезен за повечето хора, като им помага да започнат деня си със свежа и положителна нотка.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес