Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кое месо е най-полезно за консумация през лятото?

06 юли 2023, 16:33 часа

През горещите летни дни неминуемо увеличаваме консумацията на плодове, зеленчуци и леки вкусотии като таратор и салати за сметка на тежките меса и сготвените ястия. Месото обаче не следва да се изключва от лятната трапеза, тъй като е ценен източник на белтъчини и липсата на адекватен заместител на месото може да има тежки последствия за здравето особено на децата и подрастващите. Обаче кое месо е най-полезно през лятото? Кое да изберем за летните жеги, така че да си гарантираме необходимите полезни вещества?

Свинското вероятно веднага ще го изключите като възможен отговор, защото е тежко, мазно, калорично и не е случайно, че го свързваме със зимата и Коледните празници. Агнешкото също е неподходящо, а телешкото може да се консумира, но далеч не е в челната класация на най-полезните меса на трапезата през лятото. Вижте ги.

Кое месо е най-полезно през лятото?

- Вероятно и без да се замисляте, може смело да посочите рибата и морските дарове като едно от най-полезните меса през лятото. И ще бъдете напълно прави. Макар да са налични в големите магазини целогодишно, именно летният сезон е техният и именно сега е моментът да ги предлагате щедро в дома си или да ги поръчвате в заведенията и капанчетата на морето.

Лятото и морските дарове са класика и вървят ръка за ръка с отпуската ви и излежаването на плажа и дългите разходки край брега вечер в компанията на шума на морето. Внимавайте обаче откъде ги купувате и какво количество консумирате, за да не провалите ваканцията си.

Това е най-полезното месо, отпушва съдовете и намалява холестерола

Когато говорим за морски дарове, следва да подчертаем дебело, че те не се приготвят лесно, че следва да са пресни и че съхраняването им дори за кратко следва да бъде в хладилник.

Важно е и как ги приготвяте. Ако пържите рибата, отнемате от качествата. Тя не е толкова полезна пържена заради мазнината, макар да е любима на повечето от нас именно приготвена в мазнина в тигана.

От ключово значение е и изборът на най-подходящите морски дарове. Някои са тежки. Мазните риби оставете за есента, а в горещото лято се насладете на нещо по-леко. Опитайте да съчетаете рибата със салати и леки сосове без майонеза, за да си доставите необходимите протеини без капка угризения и без да се притеснявате за талията си.

- Някои експерти препоръчват заешкото месо като отговор на колебанието ви кое месо е най-полезно за лятото. Ние обаче ще го прескочим, защото зайчетата са твърде симпатични, за да бъдат хапвани, и ще се насочим към друго много популярно през цялата година месо – вкусно и полезно, обичано от мнозина – пилешкото. То също е леко месо, което може да приготвите варено или на скара, а не пържено, и да се насладите както на вкусовите му качества, така и на ползите за здравето.

Лекар: Едва ли предполагате, че това е най-полезното месо

Какви са ползите за здравето от консумацията на морски дарове?

Богата на омега-3 мастни киселини и витамини като D и B2 (рибофлавин), фосфор, калций, йод, калий, магнезий, рибата е сред най-препоръчваните храни от Американската сърдечна асоциация за профилактика на сърдечно-съдови заболявания. При това вкусна профилактика. Рибата е пълна с протеини, витамини и хранителни вещества, които могат да понижат кръвното налягане и да помогнат за намаляване на риска от инфаркт или инсулт. Това е повече от достатъчно, за да си създадете навика да сервирате риба поне веднъж седмично, а по време на почивката ви край морето – да я хапвате ежедневно.

Какви са ползите за здравето от консумацията на пиле?

  • Съдържа аминокиселини, които помагат за здравето на костите и държат далеч от вас заболявания като остеопорозата.
  • Помага да поддържате теглото в здравословно състояние, а това допринася за здравето на сърцето.
  • Леко и вкусно, предоставящо възможност за разнообразие от начини за приготвяне и сервиране, сред които и хит за лятото. Внимавайте с избора на гарнитура, за да не съсипете старанието си в търсене на най-доброто предложение за лятото. Салатата е идеална, пържените картофи – не. Малко от тях може да си позволите с цаца – лятна класика.
Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес