Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кое е най-рядкото цвете в България?

04 април 2022, 08:15 часа

Растителният свят в България е богат поради географското разположение на страната ни, сложната геоложка история, богатството на релефни форми. През хилядолетията промяната на климата и на земната кора довели до изчезване и измиране на много видове и до поява на нови – с по-съвършени от гледна точка на еволюцията възможности за оцеляване. И все пак някои растения са се съхранили през хилядолетията и се срещат и днес. Най-голям интерес представляват именно те, както и редките цветя, включени в Червената книга на България като  защитени или застрашени от изчезване видове. Грижата за съхраняването им е ключова за запазване на биоразнообразието.

Коя област в България е най-слабо населена?

До скоро се считаше, че най-рядкото цвете в България е кентрантусът  (Centranthus kellereri), което се среща високо в планината Пирин и впечатлява с тръбесто-фуниевидните си виолетови цветове. Друго растение, което е изключително рядко за България и до скоро се е считало за изчезнало, е сграбичето. Цветето е ендемит и е обитавало скалите на тепетата в Пловдив. Години след изчезването му от това местообитание е открито в Петричко. У нас се срещат и редица други редки и застрашени от изчезване в световен или европейски мащаб прекрасни цвета.

Кое е най-рядкото цвете в България?

Реално най-рядкото цвете в България е превъзходна орхидея, която е застрашена от изчезване и в Европа. Нарича се венерина пантофка. Природозащитният ѝ статут е: „критично застрашен“. Във Великобритания е открит един-единствен екземпляр от нея на любопитно място – голф игрище. От момента на откриването му на това място цветето се охранява от полицията в продължение на десетки години. Едно цветче от венерината пантофка е достигало цена от хиляди долари, а у нас е забранена за бране и продажба, защитена от закона и вид  от Червената книга на България, където е записана с латинското си име – Cypripedium calceolus от семейство Orchidaceae – Салепови.

Цветето е най-едрата орхидея в Европа и впечатлява с красотата си. Най-рядкото цвете в България цъфти през месеците май и юни. Коренището е пълзящо, а стъблата достигат до 50 см. Формата на цветовете напомня на пантофка, откъдето идва и името на най-рядкото цвете в България. Опрашва се от насекоми, а размножаването е по-често със семена и по-рядко вегетативно. Венерината пантофка има нужда от специален вид гъба, за да се храни.

Кой е най-скъпият номер на кола в България?

 Най-рядкото цвете в България – венерината пантофка – е защитена – не може да направите букет от нея, тъй като е под закрила, заради критично ниската си численост – под 25 индивида, които се намират на големи разстояния един от друг и повечето от тях не цъфтят. Нисък е и процентът на плодоносящите индивиди сред венерината пантофка.

Къде се среща най-рядкото цвете в България – венерината пантофка?

Красивата едра орхидея може да бъде видяна само в Родопите в района на село Бачково, община Асеновград в резерват „Червената стена“. Резерватът е обявен за такъв през 1962 г. Площта му е 3 043,53 дка. – дом за много редки растения и животни, не само за венерината пантофка – най-рядкото цвете в България. Резерватът и рядката красива орхидея попадат и в защитена зона от Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000. За съхраняване на вида и опазването му от изчезване е от ключово значение не само недопускане на бране и унищожаване на орхидеите, но и предприемане на други мерки за съхраняването му като размножаване от семенен материал от находището и последващо подсилване на популацията.

Коя е най-старата сграда в България?

Еднократно в годините цветето се е срещало и в района на Наречен – единични видове, единични години на надморска височина около 1400 м.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес