Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ключари съветват: Ето как да си отключим вратата, ако сме останали без ключ

07 септември 2022, 12:22 часа

Случвало ли ви се е да загубите ключа си, или да ви го откраднат и да останете без достъп до собствения си дом? Неприятна ситуация, която има своето решение – ключар. Какво обаче се случва, ако излизайки на стълбището чуете трясъка на вратата зад гърба си, тя не се отваря отвън, нямате ключ, а бебето ви спи в стая с включена фурна? Това съвсем не е въображаема ситуация, а реален проблем, с който, видно от форумите за родители, са се сблъскали много семейства. Въпросът как да си отключим вратата без ключ в такъв момент е жизнено важен. Това е напълно възможно с лесни трикове, споделени от опитните ключари. Прочетете ги, никога не знаете кога ще се нуждаете от тях.

Как да си отключим вратата без ключ – 6 трика, които работят доказано

1.       Кредитна карта – решение за врати с пружинна брава и резе

Ако вратата ви се отваря само с ключ и дръжката е тип топче, това не е вашият начин да си решите проблема. Ако обаче тя е с пружинна брава и резе, то тук се крие отговора на въпроса как да си отключим вратата, ако сме останали без ключ. Може да използвате лична или кредитна карта, но се уверете, че е по-стара, защото съществува опасност да я повредите. Колкото по-гъвкава е, толкова по-добре, тъй като гъвкавата карта ще ви улесни. Поставете картата в пролуката между рамката на вратата и ключалката. Натиснете ключалката към вратата, като огънете картата назад. Това следва да е достатъчно, за да се отвори вратата пред вас. Ако пък ъгловият край на резето е обърнат към вас, използвайте кредитна карта, за да го отворите, като приложите натиск върху ъгловия край.

Трикове за бързо отключване на замразената ключалка на колата

2.       Кламерът – решение за врати без дръжка

Ако вратата ви е от типа без дръжка, само с топка, която не може да бъде отворена с ръка, а се нуждае от ключ, то кламерът е решение на проблема ви. Потърсете малката дупка, която е върху топчето. Там, вътре, ще откриете бутон, при чието натискане ще се отвори вратата. Използвайте кламер, за да достигнете бутона. Готово. Вратата се отвори.

3.       Тежката артилерия – премахване на дръжката на вратата

Горните техники са неприложими за вратата ви? Премахнете дръжката. Ако болтовете са видими, просто ги отвийте с отвертка и демонтирайте ключалката.

Кой за пръв път е използвал ключалка?

4.       Краен вариант – премахване на пантите

Ако нищо не ви е помогнало и все още вратата е заключена и затворена, премахнете пантите. Това е по-добро решение от разбиването на вратата. Премахването на пантите не причинява щети и лесно ще върнете всичко на мястото му веднъж, щом достъпите дома си.

5.       Професионалист

Нямате никакъв инструмент под ръка? Липсват ви карти, кламери, отвертки? Познанията ви са нулеви и дори не знаете каква е вратата ви и какво може да помогне? Потърсете помощ от професионалист, който обаче е на разположение при спешни ситуации. В редица големи градове се предлага услугата авариен ключар, който е на разположение 24/7 и пристига за минути при вас. Професионалистите разполагат със знания и умения, набор от инструменти и опит, необходими за бързо решение на проблема ви и за отговор на въпроса как да си отключим вратата без ключ.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес