Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай не праща гигантски панди до Малайзия заради изчезналия самолет

11 април 2014, 15:52 часа

От Китай се страхуват да изпратят две гигантски панди до Малайзия след трагедията с изчезналия на 8 март малайзийски самолет.

Двете гигантски панди трябваше да пристигнат в Малайзия на 16 април. Но трагедията със самолета обтегна отношенията между Пекин и Куала Лумпур, които си отправиха редица критики за това как се водят издирвателните операции. Поради тази причина сега Пекин е решил да прати пандите вероятно в края на май, съобщи малайзийският министър на околната среда Паланивел Говиндасами.

Той добави, че китайците искали първо да бъдат открити черните кутии на машината и от тях да се разбере какво се е случило на борда й.

Китай от дълго време практикува така наречената дипломация на пандата, като изпраща гигантски панди, които са застрашен вид, на най-различни страни, за да илюстрира добрите си връзки с тях или подобряването на отношенията си с тях.

Двете гигантски панди, пратени от Пекин на Куала Лумпур, трябваше да ознаменуват 40-годишнината от установяването на двустранни отношения. Двете панди трябваше да живеят в Малайзия за 10 години и после да бъдат върнати в Китай.

Източник: БТА

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес