Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кето диетата – мит или реална полза за здравето?

17 март 2022, 15:20 часа

Кетогенната диета е въведена за първи път през 1920 г., но става популярна през 1970-те. Планът за кетогенна диета се състои от 80% мазнини, 5% въглехидрати и 15% протеини. Характеризира се със спад в приема на въглехидрати до по-малко от 50 грама на ден, докато съотношението на протеини и мазнини се увеличава. Такава диета води до производството на кетонни тела в кръвния поток и принуждава тялото в състояние на кетоза. То изчерпва запасите на глюкоза и топи мазнините от организма, като ги използва за енергия вместо въглехидратите.

Кето диетата е същинско чудо за организма, ако имате тези болести

Кетогенна диета и епилепсия

Проучванията показват, че кетогенната диета е ефективна за деца и възрастни с епилепсия, чиито припадъци са трудни за контролиране.

Предимства на кетогенната диета

Подобрява психичното здраве: Пациентите на кетогенна диета стават по-бдителни и показват подобрения в нивата на активност и вниманието. Освен това тази диета има антидепресантни свойства и се бори с депресията и биполярното разстройство.

Бори се със затлъстяването: Диета с високо съдържание на протеини и мазнини ограничава апетита, поддържа глада настрана и намалява общия прием на калории. Кетонните тела имат потискащо апетита действие и по този начин намаляват приема на енергия. Диета с ниско съдържание на въглехидрати, особено нисък прием на прости захари и рафинирани храни, допълнително помага при загуба на тегло и намалява мазнините в корема.

Подобрява липидния профил: По-малкият прием на въглехидрати, особено прости захари, помага за намаляване на нивата на триглицеридите в кръвта, което е огромен рисков фактор за сърдечни заболявания. Освен това, кетогенната диета е свързана и с подобрени нива на HDL холестерол, който е здравословен и предпазващ сърцето.

Управление на захарен диабет: Стриктното намаляване на приема на въглехидрати помага за по-добър контрол и управление на диабет тип 2.

Лекува неврологични разстройства: Кетогенната диета показва голямо подобрение при неврологични състояния като болестта на Паркинсон и Алцхаймер.

Помага при лечението на рак: Проучванията показват, че кетогенните диети играят важна роля в лечението на рак. Такава диета намалява растежа на тумора. Кетогенната диета допълнително засилва ефекта от химиотерапията.

Лечение на аутизъм: Кетогенната диета също е призната за ефективно лечение на аутизъм. Проучване съобщава, че децата с аутизъм, когато са лекувани с кетогенна диета, показват подобрение в способностите за учене, социалните умения и намаляване на честотата на припадъци.

Лечение на главоболие: Пациентите с мигрена имат енергиен дефицит в мозъка. Кетонните тела произвеждат повече енергия в сравнение с глюкозата и по-малко оксидативен стрес. По този начин кетонните тела действат като енергиен бустер, така че мозъкът и мускулите работят по-ефективно. Кетонните тела допълнително намаляват възпалението и следователно подобряват цялостното състояние на пациентите с мигрена.

Кето диета: как да хапвате мазни храни и да отслабвате

Недостатъци на кетогенната диета:

Слаб имунитет и нисък брой тромбоцити

Камъни в бъбреците

Нарушено настроение

Лесни фрактури и болки в костите

Кетогенната диета често причинява стомашно-чревни странични ефекти поради високото си съдържание на мазнини.

Въглехидратите са основен източник на диетични фибри. Липсата на диетични фибри в диетата може да доведе до запек.

Приемът на въглехидрати допринася за производството на серотонин, който успокоява тялото ви и ви помага да заспите. Тъй като кетогенните диети съдържат много по-малко количество въглехидрати, това може да доведе до безсъние или лошо качество на съня.

Плодовете и зеленчуците са основни източници на витамини и минерали. Но при кетогенната диета плодовете и зеленчуците се елиминират. Следователно, използването на такава небалансирана диета предразполага към хранителни дефицити на витамини, минерали и антиоксиданти.

Кой не може да следва кетогенна диета?

Преди да предприемете кетогенна диета, е необходимо строг медицински контрол. Ето някои здравословни и медицински състояния, при които кетогенната диета не трябва да се практикува:

Хора с панкреатит

Лош хранителен статус и здраве

Лошо здраве на черния дроб или нарушена чернодробна функция

Хора с бъбречна недостатъчност

Болест на жлъчния мехур

Хора с лошо храносмилане

Бременни жени и кърмещи майки

Хора с намалена стомашно-чревна подвижност

Рак на стомаха и коремни тумори

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес