Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кашмир или вълна: Кое е по-доброто?

27 април 2022, 12:50 часа

Кашмирът или мекото злато е необикновена материя по своя състав и свойства. Всяка жена ще потвърди, че по-меки и удобни дрехи просто не съществуват. Топла мекота, нежна лекота и удобно прилягане към тялото правят този материал идеален за всеки сезон.

Когато избирате тъкани за облекло, много хора бъркат двата вида тъкани: "кашмир" и "вълна".

Съществува погрешно схващане, че кашмирът е висококачествена овча вълна. Кашмирът е пух и то не от овца, а от планинска коза. Преди това такива кози се отглеждаха в провинция Кашмир на границата между Индия и Пакистан (оттук идва името). Рязко континенталният климат принуждава животните в процеса на еволюция да придобият не само плътно горно покритие, но и допълнителен слой от мек и топъл пух. Именно от този пух, който се скубе по време на линеене, се прави кашмир.

Сега, освен в родината си, такива кози се отглеждат в няколко страни, но няма нищо по-добро от кашмира на Монголия (както и камилска вълна и пух от як). Обяснението за това е просто. Климатът на Монголия е изключително суров: това е надморска височина от няколко хиляди метра над морското равнище, огромни температурни спадове и силни ветрове.

Обратната страна на мекотата и най-високото качество на кашмир е относителната крехкост на продуктите. Чистият кашмир се навива доста бързо, по шевовете и на някои места (например на лактите) тъканта се изтрива. Това принуждава производителите да добавят още едно влакно (вискоза, коприна, мериносова вълна) към кашмирената нишка, което леко намалява високата цена на продуктите.

Кашмирената нишка се поддава добре на боядисване с естествени багрила. За разлика от кашмира от камилската вълна и пухът от як никога не се боядисват, което означава, че цветовата гама на тези продукти е ограничена: това винаги са естествени цветове от почти бяло до тъмнокафяво, близко до черно. Липсата на боядисване прави възможно да се нарече вълната абсолютно естествена. Задържа и значително количество ланолин, който има благоприятен ефект върху човешката кожа.

Вечните модни съвети от прочути дизайнери

Вълна

От овце, дори фината овча вълна, независимо дали от професионална гледна точка или в индустрията, също се нарича вълна.

Когато се питате кое е по-добро, кашмир или вълна, помислете какво точно искате да получите от покупката. В крайна сметка всеки материал има своите предимства.

- Ако имате нужда от топъл пуловер, който ще издържи през зимните сезони, изберете пух от як като най-устойчив на износване материал.

- Ако се интересувате от допълнителен бонус под формата на лечебен ефект и положителен ефект върху кожата и ставите, тогава вашият избор е камилска вълна. Най-добрите затоплящи колани, чорапи, ръкавици, спални чували и дрехи са от камила. Между другото, дори астронавтите носят дрехи от камилски пух.

- Ако целта ви е стил и комфорт и предпочитате ярки цветове, изберете кашмир. Кашмиреният пуловер, жилетка и водолазка са незаменими в есенно-зимните колекции.

Прост и елегантен пуловер ще се превърне в основен елемент във всеки стил на гардероба ви.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес