Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какъв църковен празник е утре, 13 септември - какви традиции и обичаи се спазват

12 септември 2024, 20:48 часа

На 13 септември православната църква чества празник, посветен на паметта на свети мъченик Корнилий. На този ден църквата отбелязва и Предпразненство на Въздвижение на Честния Кръст или Кръстовден, който се пада на 14 септември. 

История на празника 

Корнилий бил римски центурион, който служил в Кесария в Палестина. Като римски офицер той бил езичник, но по-късно се заинтересувал от еврейската вяра. Корнилий, според книгата Деяния на апостолите в Новия завет, бил праведен и благочестив човек, който се молил и винаги давал милостиня. Докато се молил, той имал видение на ангел, който му казал да изпрати хора при Петър, който по това време бил в Йопия (съвременна Яфа).

Какъв църковен празник е на 12 септември?

Докато Корнилий изпращал слугите си след Петър, апостол Петър също имал видение, което го подготвило да приеме езичниците. Петър, следвайки Божиите указания, отишъл при Корнилий. Когато Петър пристигнал при Корнилий и чул свидетелството му, той му проповядвал за Исус Христос. След това Корнилий и целият му дом били кръстени в Светия Дух.

Корнилий станал първият езичник, който се покръстил, без първо да спазва еврейския закон, което е било важна стъпка в разпространението на християнството сред нееврейските народи. Това събитие оказва значително влияние върху развитието на ранната църква и определя нейната отвореност към всички народи.

У нас в нощта на предпразненството на Кръстовден, в нощта на 13 срещу 14 септември, хиляди християни почитат празника в Кръстова гора. Тя се намира в средната част на Родопите, на 6 км от село Борово. Хиляди вярващи се изкачват на Кръстовия връх през нощта на 13 срещу 14 септември, за да пренощуват в Кръстова хора и манастир "Света Троица" с надеждата, че там ще получат изцеление от тежките заболявания. За това свидетелстват разказите на хилядите хора, излекували се от тежки заболявания. Кръстова гора е силно енергийно място - носи това име, защото именно там планините образуват кръст. В манастира се съхранява и част от Христовия кръст, донесен в Константинопол от царица Елена. 

Поверия, традиции и обичаи, свързани с празника

Ако вятърът, който духа от юг, обърн посоката си и стане западен, това ще доведе до дъжд. Ако на този ден луната е червена, това вещае, че времето ще бъде ветровито.

В този ден не трябва да спите на две възглавници, защото в противен случай висшите сили ще ви отнемат щастието в любовта и работата. Не трябва да приготвяте за любимия човек ястия с люта ряпа - това вещае раздяла. Забранено е да се вдигат сватби на този ден - двойката ще бъде нещастна.

На този ден предците ни са събирали кореноплодни зеленчуци от градината, по-специално моркови, репички и цвекло. Смятало се, че оттогава коренът вече не расте в земята, а започва да изсъхва.

11 септември - какъв църковен празник е утре, традиции и обичаи

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес