Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво задължително се прави на Архангеловден за късмет?

07 ноември 2023, 13:22 часа

На 8 ноември според българския календар е голям есенен празник - Архангеловден. Българската православна църква празнува Архангелски събор (Събор на Св.Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили). Архангел Михаил е военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели. Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола. 

Днес е Архангеловден

На съботния ден преди празника се отбелязва голямата Архангелова задушница - една от трите големи задушници през годината. Наричат я още войнишка, загото тогава се отдава почит на всички, загинали във войните. 

В различни области на страната празникът носи различни имена: Рангеловден, Арангеловден, Хрангелуфден и др. На много места на този ден се провеждат сборове, правят се служби за здраве.

В народната традиция

Според българските народни вярвания Архангел Михаил е един от братята светци-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души. Българите вярват, че Свети Рангел (Архангел Михаил) олицетворява смъртта. Представен е като красив, млад момък, който изважда душата с нож или сабя от човешкото тяло. Затова се нарича и св. Рангел - душевадник. Архангел Михаил взима душите на праведните, като им подава златна ябълка и те умират с усмивка на уста. На грешниците душата се вади със сабя, при което навсякъде в стаята на умиращия се разпръсква невидима кръв.

Празнуваме Архангеловден

Поверия за Архангеловден

* На този ден не се работи. Ако някоя жена работи на Архангеловден, Куцалан (митичен водач на глутницата вълци) ще я удари с патерицата си. Това поверие се  спазва и през вълчите празници, за да не разсърдят зверовете и за да не нападат те стадата и овчарите.
* Всеки православен храм отслужва тържествена литургия и прави водосвет за здраве. Църквата се обръща с молитва към ангелите да ни закрилят и избавят от изкушенията на лукавия и неговите зли духове.
* В домовете са прави курбан за светеца, приготвят се обреден хляб “рангелово блюдо”, богова пита ”боговица”.
* Обредният хляб се разчупва над главата на най-възрастния мъж в къщата, а след това той полива хляба с вино и моли светците за благословия с думите “Свети Архангеле, свето Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач, да се роди ръж до пояс!”
* Раздава се жито, а всеки, когато го поема с две ръце казва “Колкото зърна, толкова купи и здраве”
* Трапезата задължително се освещава от свещеник. Кожата на обредното жертвено животно се дарява на църквата.
* Освен за Страшния съд, празникът напомня и за ангела-пазител, който се дава на всеки християнин при неговото кръщене и се превръща в негов защитник и наставник. Вярва се, че архангелите пазят хората да ги водят по праведния път. Ако човек съгреши, пазителят ми се оттегля. Затова на този ден молитвата е за берекет, здраве и милостиня. 

8 ноември е професионален празник на полицаите, касапите (колбасари, месари) и урбанистите.

Имен ден празнуват Ангел, Ангелина, Алина,  Гаврил, Емил, Емилия, Лина, Мила, Милен, Милка, Милко, Михаил, Михаела, Огнян, Пламен, Рангел, Райна, Рафаил, Рая, Серафим.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес