Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво трябва да знаете за промяната на устните с времето и как да го предотвратите?

16 януари 2024, 19:11 часа

Променят ли се устните с възрастта? Да, определено. Може би в началото стареенето им не е много забележимо, но с течение на времето определено ще забележите, че постепенно губят предишния си обем и ясно изразен контур. Освен това първите признаци на възрастови промени в тази зона могат да се появят след 30 години.

Ето какво трябва да знаете за стареенето на устните и как да го предотвратите: 

Признаци на стареене на устните

Може да има голям брой от тях. Някои можете да забележите сами, докато други могат да бъдат записани само от опитен козметолог. Сред основните признаци трябва да се подчертаят:

Бръчки тип портмоне. Има мнение, че появата им е свързана с тютюнопушенето, но това не е така. Моля, обърнете внимание: има много мъже пушачи, но сред тях няма да намерите такъв тип бръчки. Женската кожа е изключително чувствителна към естрогени и появата на бръчки тип кесия се свързва с дефицит на тези хормони.  

Промяна в микрорелефа. Това се проявява в набраздена и суха кожа на устните. Тези промени са свързани със забавяне на синтеза на колаген и скоростта на епидермално обновяване.

Намаляване обема на устните. Те стават по-тънки и това се дължи главно на факта, че с възрастта тонусът на най-големия сфинктер на лицето, orbicularis oris, се увеличава. Той притиска устните навътре, намалявайки дебелината им. Плюс това, намаляването на пълнотата на устните също е свързано със свързаните с възрастта промени в меките тъкани.

Какво казват устните за вашето здраве?

Удължаване на горната устна. Това се случва поради влошаване на тонуса на тъканите. В резултат на това разстоянието между носа и червената граница на устните се увеличава, което от своя страна променя пропорциите на лицето и външния му вид като цяло.

Тежката сухота и пукнатините в ъглите на устата могат да показват дефицит на витамин А, В и желязо в организма. Бледите устни също често показват желязодефицитна анемия. Дефицитът на тези микроелементи може да се влоши с възрастта.

Какво ускорява свързаните с възрастта промени в устните?

Прекомерното излагане на слънце и тютюнопушенето - тези два фактора значително влошават свързаните с възрастта промени в устните. Те влияят негативно върху синтеза на колаген в кожата, като значително го забавят. Важен фактор е неправилната корекция на устните с филъри. И тук говорим не само за значително увеличение на обема и въвеждане на голямо количество от лекарството. Има например специални техники за уголемяване на горната устна, които в резултат на това увеличават нейната дължина, което често добавя пет години към реалната възраст на жената.

Корекция на възрастови промени в устните

Често жените на възраст 40+ отказват процедури за контуриране на устните. Наистина, от естетическа гледна точка този вид корекция поражда много въпроси и спорове. От друга страна, повечето лекари правят много деликатна корекция на устните, която впоследствие хармонизира с чертите на лицето.

Какво означава, когато устните ви побелеят?

За да се направят свързаните с възрастта промени в устните по-малко забележими, се използват филъри на базата на хиалуронова киселина. Тяхната задача е да възстановят загубения обем и да направят устните по-пълни. Ефектът от тази процедура продължава до една година. За корекция може да се използва по-лек филър, предназначен специално за инжектиране в областта на устните. Промените след тази процедура траят до 6 месеца. За решаване на проблема със сухотата и изглаждане на микрорелефа на кожата може да е подходящ обикновен биоревитализант, който ще осигури на устните дълготрайна и дълбока хидратация.

За коригиране на свързаните с възрастта промени в устните се използват и препарати с ботулинови токсини. Те се инжектират в малки дози над горната устна, за да я обърнат леко нагоре. Тази процедура обаче трябва да има ясни показания, в противен случай съществува риск от получаване на устни „от лицето на някой друг“.

Можете да се отървете от бръчките около устата с помощта на лазерно възстановяване. По правило една процедура от козметолог е достатъчна, за да се отървете от тях.

И, разбира се, е необходимо да поддържате резултата, като се грижите правилно за устните си у дома. Използвайте червила или кремове за устни с подхранващи съставки всеки ден. Когато излизате навън при вятър или студ, трябва да защитите устните си със специални продукти. Можете да ексфолирате тази зона веднъж седмично, а лекият масаж е идеален за редовна грижа.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес