Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво стои зад мистерията с гробницата на първия китайски император? (ВИДЕО и СНИМКИ)

18 май 2024, 07:45 часа

Ако някога сте гледали филми като “Мумията” или “Индиана Джоунс”, със сигурност сте се запитали дали наистина съществуват гробници, за които хората вярват, че са запечатани със стари заклинания и проклятия.

В днешната статия ще ви разкажем именно за такава гробница, за която местните вярват, че ако бъде отворена, ще отприщи лоши поличби за цялото човечество.

Гробницата на първия китайски император

Източник: Уикипедия 

Разположена в северното подножие на планината Лишан, на 35 километра североизточно от Сиан, провинция Шанси, мавзолеят Цин Ши Хуан е гробницата на император Цин Ши Хуан, основател на първата обединена империя в китайската история през 3-ти век пр.н.е. и първият император на Китай.

Наследил през 246 година пр.н.е. царството Цин, една от „Воюващите държави“, до 221 година пр.н.е., той успява да се наложи над своите съперници, като слага край на продължителните войни в региона и за пръв път обединява Китай под обща власт.

Управлява обединената държава до своята смърт на 49 години през 210 година пр.н.е. След обединението на Китай, Цин въвежда титлата император (хуанди) и започва да се нарича Шъ Хуанди („Първи император“). Той се превръща в ключова фигура за китайската история, поставяйки началото на продължило над две хилядолетия императорско управление.

Гробницата е открита случайно през 1974 г., когато фермери, копаейки за кладенец, откриват няколко керамични фигури на воини. Тъй като откритието бързо привлича национално внимание, археологическо изследване разкрива три големи подземни камери (наричани „ями"), съдържащи натрошени фрагменти от теракотени воини.

В самата гробница били открити керамични фигури в реални размери, които изобразяват воини и всеки детайл от облеклото им е изкусно изобразен.

По време на откриването им все още носят следи от оригиналната си боя, но бързо загубват цвета си при допир с въздуха. Трите ями обаче са само малка част от онова, което се оказва масивен гробен комплекс.

Почти 200 придружаващи ями, съдържащи хиляди фигури на войници в реален размер, коне от теракота, бронзови колесници и оръжия, общо съставляват над 600 обекта в рамките на територията от 56,25 квадратни километра.

Според историка Съма Циен, работници от всяка провинция на империята са работили непрестанно до смъртта на императора през 210 г. пр.н.е., за да изградят подземен град в рамките на гигантския могилен насип.

Като гробница на първия император, който обединява страната, това е най-голямото мемориално средище в китайската история - с уникално оформление и с голям брой изящни погребални предмети. Тази гробница свидетелства за основаването на първата обединена империя - династията Цин, която през 3. век пр.н.е. е имала безпрецедентна политическа, военна и икономическа мощ и е повишила социалното, културното и художественото ниво на империята.

Всяка от фигурите, намерени в гробницата, има своя индивидуалност и тежи между 110 и 240 килограма, а ръстът им се определя спрямо ранга им в армията. Най-високи са генералите, с височина от почти 2 метра.

Според някои от учените, едва 1% от тайните и съкровищата на това място са намерени, а самата гробница на императора не е отворена, поради опасност от окисляване и разрушаване на находките там. Повечето хора и археолози обаче вярват, че отварянето и ще доведе до активиране на опасни капани и старинни заклинания и ще прокълне всеки, който наруши спокойствието на императора.

Можете обаче да отидете и да видите Tеракотената армия и да разгледате отблизо детайлите на изключителните фигури в реални размери. Гарантираме ви, че ще се чувствате така сякаш се връщате хиляди години назад в историята. 

Александра Йошева
Александра Йошева Отговорен редактор
Новините днес