Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ще стане с тялото ви, ако НЕ сменяте бельото си

21 февруари 2022, 15:35 часа

Носенето на чисто бельо всеки ден е едно от първите правила за хигиена, на които повечето от нас са били научени като деца, заедно с миенето на зъбите преди лягане и да не целувате кучето по устните. И така, защо в скорошно проучване сред над 2000 американци, почти половината от възрастните признават, че са носили бельото си два дни или дори повече? Не само 45 процента от хората, анкетирани от компанията за бельо Tommy John, казват, че не винаги сменят бельото си всеки ден, но 13 процента казват, че са ходили една седмица или повече в един и същи чифт.

Макар че може да има основание за удобство и може би дори екологичност, когато става въпрос за вашето здраве, носенето на мръсно бельо дори не трябва да се разглежда.

Рисковете за здравето от носенето на едно и също бельо в продължение на дни

„Мръсното или използвано бельо осигурява среда за размножаване на бактерии, дрожди и гъбички и често са замърсени с фекална материя – това са изпражнения“, казва Шери А. Рос, доктор по медицина, гинеколог в Санта Моника, Калифорния. Най-очевидният проблем със седенето в собствената си среда е миризмата, която може да се натрупва с течение на времето и може дори да не осъзнавате това, тъй като много хора развиват „слепота на носа“ към миризмите на собственото си тяло, казва тя.

Акнето е друга грижа. Знаехте, че можете да получите червени подутини по лицето и дори врата или гърба, но знаехте ли, че можете да ги получите и по задната част или други части на тялото? Носенето на мръсно бельо улавя потта, мръсотията и бактериите и ги придържа близо до кожата ви. Когато потта стои върху кожата твърде дълго, това може да доведе до лоша миризма или запушени пори, което води до пъпки.

Освен това сте изложени на повишен риск от генитално дразнене и инфекции, когато носите бельото си за продължителни периоди от време, казва д-р Рос. Ще те убие ли да носиш мръсно бельо? Вероятно не, но колкото по-дълго носите един и същи чифт, толкова повече се увеличават рисковете.

Стресът и неочакваните проблеми, които води със себе си

Колко често трябва да сменяте бельото си?

Като цяло се препоръчва да сменяте бельото си всеки ден, за да предотвратите натрупването на мръсотия, пот, бактерии и себум. Въпреки това, може да има моменти, когато трябва да го сменяте дори по-често. Предвид влажната среда на слабините и задните части, ако сте особено активни или потни, не забравяйте да смените бельото си след тренировка или ако се чувствате изпотено или мокро през деня.

Тези ЗОДИИ занемаряват връзките си

Какво ще стане, ако облечете отново същия чифт бельо?

Ако често се окажете в положение да носите бельото си няколко дни подред, може да си струва да инвестирате в бельо от по-висок клас, проектирано да бъде по-издръжливо и да намали риска от инфекция.

Ключът към повторното носене на бельо и да нямате проблеми е материята и прилягането. Тъканта от полиспандекс е предназначена да отвежда потта, и е с лента на талията, която функционира като лента за изпотяване, предпазвайки потта да не капе и да се събира в бельото.

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес